Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Brittiska LO stöder antifascism i Ukraina

Den brittiska fackliga centralorganisationen TUC går mot strömmen i Ukrainafrågan. Istället för att skylla allt på Ryssland pekar TUC på fascisternas brott och manar till en fredlig lösning på kriget i östra Ukraina.


Det var på TUC:s kongress i Liverpool förra månaden som situationen i Ukraina uppmärksammades. De förbund som är anslutna till TUC samlar totalt sex miljoner medlemmar i England och Wales.

Kongressen antog en motion om Ukraina som lagts fram av RMT, som organiserar transportarbetare på land och till sjöss. RMT är känt som ett radikalt och stridbart fackförbund.

I motionen uppmärksammas attackerna på de fackliga rättigheterna och massakern i Odessa 2 maj, då fascistiska grupper satte eld på Fackföreningarnas hus. 46 personer dödades i mordbranden. Skrivelsen avslutas med följande:

”Mot bakgrund av den farliga och akuta situationen i Ukraina reser kongressen krav på att TUC:s styrelse snabbt håller ett möte för att överväga hur man bäst stödjer dem som kämpar för fackliga rättigheter och mot fascismen i Ukraina; en omedelbar, permanent vapenvila i Ukraina och en fredlig förhandlingslösning; ett motsättande av användningen av brittiska styrkor i den ukrainska konflikten.”

Att brittiska LO uppmärksammar fascismen i Ukraina, vilka det är som hotar arbetarnas rättigheter i Ukraina och manar till förhandlingar istället för krig är viktigt.

I en tid när allt fler offer skördas i Kievregeringens blodiga krig, och när västvärlden hetsar mot Ryssland och blundar för de fascistiska krafternas roll i Ukraina, behövs alla motröster.

Sådana motröster skulle behövas även i Sverige. När den forne Metallordföranden Stefan Löfven, numera statsminister, presenterade regeringsförklaringen nämndes en orsak till kriget i Ukraina: Ryssland.