Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Är terrorn mot kurderna en strid om oljan?

60 procent av Syriens oljekällor ligger i den nordöstra landsdelen, som domineras av kurder och kontrolleras av kurdiska PYD. Är det oljan som är orsaken bakom attackerna mot kurderna?


Den 22 april i år beslutade EU att lätta på oljesanktionerna mot Syrien. Men lättnaden gäller endast oppositionskontrollerade områden.

”Beslutet kommer att möjliggöra export av råolja från rebellkontrollerat territorium, import av teknologi för olje- och gasproduktion och investeringar i syrisk oljeteknologi…Vi hoppas på en god ekonomisk utveckling i de områden som kontrolleras av oppositionen”, står det i uttalandet från EU:s utrikesministrar.

Ställningstagande gladde naturligtvis oppositionella Syriska nationella koalitionen. Här fanns plötsligt en möjlighet till nya jätteinkomster.

Även om Syriens export är liten i jämförelse med andra oljeländer i regionen har oljan varit en viktig inkomstkälla för den syriska staten. 2010 gav den motsvarande tre miljarder dollar.

Problemet för Syriska nationella koalitionen och de väpnade grupperna är att de områden där merparten av Syriens olja finns numera kontrolleras av det kurdiska partiet PYD, som har sin egen agenda. PYD vill inte underordna sig en opposition som agerar som Turkiets och västs förlängda arm.

Därför har Syriska nationella koalitionens dröm om att håva in oljepengar inte kunnat förverkligas, trots EU:s välvilja.

Är rebellernas pågående offensiv mot de kurdiska områdena kort och gott ett försök att ta kontroll över oljan?