Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Läkarrekryteringen är upprörande”



– Upprörande, säger läkaren Frants Staugård, en av Sveriges främsta sakkunniga om internationell folkhälsa.

– Man kan utan vidare beteckna rekryteringen av sjukvårdspersonal från Afrikas och Asiens fattiga länder som ren rovdrift, säger Staugård som alltsedan sin utexaminering som läkare 1969-70 arbetat inom ett brett fält med internationella hälsofrågor.

Staugård har tjänstgjort för en rad internationella biståndsorganisationer, innehaft en professur på Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg samt författat ett  stort antal rapporter  och böcker om hälsopolitik och folkhälsa.  

– Förr plundrades de fattiga länderna på råvaror, nu plundras de också på det mänskliga kapitalet.

”Flyktingar jagas”
– Fenomenet borde kriminaliseras men jag tror inte det är praktiskt möjligt i dagens världssituation.  Man kan säkert få FN:s fackorgan WHO och även EU att göra något vagt uttalande men sedan kommer rekryteringsaffärerna att fortsätta om vanligt.  
– Vackert tal om fri rörlighet, fortsätter Staugård, rimmar dessutom illa med hur vanliga afrikaner behandlas när de vill komma till Europa där flyktingar jagas.  

• I en efterföljande debatt i medicintidskriften Lancet har det hävdats att genom den nya informationsteknologin går det att delegera via det som kallas telemedicin – alltså att läkare och specialister kan sitta på ett annat ställe och fjärrstyra medicinsk behandling?
– Den praxisen finns redan, men den kan endast vara ett komplement. Den går att använda inom högst speciella delar av medicinen men inte vid det direkta omhändertagandet så det är egentligen inget argument i debatten, säger Staugård.

– Vi lever i en cynisk värld, men det är viktigt att framhålla Kuba som ett exempel på hur ett fattigt land i tredje världen bidrar till en förbättrad internationell folkhälsa. Kuba får ju dålig press i västmakternas medier och samtliga svenska riksdagspartier är fientliga mot Kuba. Detta är en opportunistisk anpassningspolitik inför världsmakten USA.  

– Utan att romantisera vill jag lyfta fram hur ett fattigt land under blockad som Kuba bidragit till förbättring av internationell folkhälsa.  Något som för övrigt uppmärksammas i ett nyutkommet debattinlägg i ansedda Lancet.

– Det är tre punkter jag vill lyfta fram.

– För det första har Kuba lyckats täcka sina egna behov genom massiva insatser på utbildningsområdet. Jag har jobbat med hälsofrågor i Karibien så jag kan jämföra med andra nationer.

Tar in studerande
– För det andra tar man in studerande från fattiga länder, inklusive studeranden från slumområden i USA men framförallt från Afrika och Latinamerika för att studera vid kubanska universitet och andra lärosäten. Dessa studenter återvänder till sina egna hemländer och därmed påverkas globala folkhälsan i positiv riktning.

– För det tredje kan Kuba genom sitt överskott på medicinsk personal skicka iväg egen medicinsk personal till främmande länder.  De har i många fall lyckats påverka hälsovårdspersonalen att välja att arbeta där behoven är störst ute i fattiga områden och i städers slum.  Kuba gjorde och gör dessutom stora insatser som exempelvis efter jordbävningskatastroferna i Pakistan och nu i Kina.

– På så vis lever Kuba upp till de etiska riktlinjer som nämns i samband med läkar- och annan medicinsk utbildning avslutar Frants Staugård.       

ERIK ANDERSON
Proletären 25, 2008