Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kraftsamling på norska Rødts landsmöte



God stämning och många skratt genomsyrade det norska partiet Rødts första ordinarie landsmöte som hölls i Oslo i helgen.

– Rødt är ett parti som är viktigt i klasskampen i Norge, sade ordförande Torstein Dahle i sitt inledningstal som fokuserade på striden för välfärden, kampen mot krigen och klimatfrågan.

Dessa frågor genomsyrade också hela landsmötet som hölls på Hantverkarnas hus. Observatörer, gäster och 120 delegater fyllde den stora salen på tredje våningen i det gamla huset i centrala staden. Diskussionerna var många, och ibland spretiga. Men stämningen var hela tiden på topp.

De viktigaste punkterna på dagordningen var att anta ett nytt arbetsprogram och att komma överens om ramarna för valarbetet inför Stortingsvalet som hålls 2009.

Sammanslagning
Rødt bildades i mars 2007, genom en sammanslagning av Arbeidernas Kommunist Parti och Rød Valgallianse. Formellt är Rødt ett parti, men i vissa avseenden liknar det mer en allians av olika åsiktsriktningar och ideologier. Samtidigt finns det en stor enighet kring ett antal aktuella och dagsnära frågor som partiet har drivit. Inte minst gäller detta pensionsfrågan.

Kamp för pensionerna
Hela det nuvarande pensions-systemet håller på att förändras i Norge, på liknande sätt som skedde i Sverige när ATP avskaffades. Rødt är det enda partiet som bekämpar försämringarna som drivs igenom.

– Vi har jobbat länge för att skapa ett motstånd mot förändringarna av pensionssystemet, och vi har ett brett stöd. På LO:s kongress 2006 var vi nära att få majoritet för vår linje, trots en enorm kampanj från regering, fack och näringsliv, säger Torstein Dahle när Proletären får en pratstund med honom mellan förhandlingarna.

Men Rødts linje röstades alltså ned, och möjligheten att få full pension vid 62 års ålder togs i praktiken bort genom en uppgörelse mellan arbetsgivare och fackföreningar i privat sektor.

Nu rullar pensionsstriden vidare.

– I dagsläget är det den offentliga tjänstepensionen som står inför försämringar, och därefter förtidspensionen, berättar Torstein Dahle.

Det är inte bara i kampen för en bra pension som Rødt skiljer sig från partierna i Stortinget. Samma sak gäller den anti-imperialistiska striden.

– Vi jobbar hela tiden för att soldaterna i Afghanistan ska tas hem. Sjuttio procent av folket i Norge är för ett tillbakadragande av de norska trupperna, men inget av partierna i Stortinget förespråkar en sån linje, säger Torstein Dahle som är mycket kritisk till att Socialistisk Venstre som sitter i regeringen stödjer trupperna i Afghanistan.  

Klimatfrågan
Den sista frågan som stod i fokus på landsmötet, klimatet, väckte nog ändå störst engagemang bland delegaterna. Enigheten om att klimatfrågan kräver en lösning var stor, men det fanns flera olika perspektiv och linjer i frågan. En del talare poängterade kampen mot kapitalismen och de samhälleliga lösningarna, medan andra pekade på vikten av livsstilsförändringar.

Landsmötet i Oslo är en del av Rødts uppladdning inför Stortingsvalet som äger rum 2009. Diskussionen om valet upptog också en stor del av mötet.

– Det är väldigt viktigt att vi lyckas i valet. När vi inte sitter i Stortinget hålls vi utanför det forum som den politiska uppmärksamheten är fokuserad kring, menar Torstein Dahle.

Bland observatörer och delegater på landsmötet var optimismen inför valet stor. Alla var fast beslutna om att Rødt ska få åtminstone ett mandat i Stortinget.

– Men det är viktigt att vi också ser längre. Klimatfrågan, livsmedelskrisen och den ekonomiska obalansen visar kapitalismens destruktivitet.

– Vi måste ha ett rött svar på problemen. Vi måste bygga ett parti som är så starkt att vi kan gripa in när folk upplever att världen faller samman runt dem och de vill ha en drastisk förändring, säger Torstein Dahle.

Annars finns det en risk att det främlingsfientliga Fremskrittspartiet vinner röster istället, menar han. Redan idag är Frp det största partiet i Norge.

Samtidigt som Rødt höll landsmöte var tusentals norska offentliganställda uttagna i strejk. Lärare, förskolelärare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter med flera deltar i konflikten som leds av fackförbundet Unio.

– Lönerna måste höjas, sade Eli Gunhild Bye, ordförande för norska sjuksköterskeförbundet, som gästade Rødts landsmöte och läste upp en hälsning. Hon berättade att varslet nu kommer att utvidgas, och hennes tal möttes av stående applåder.

Under landsmötet framförde också bland andra Kommunistisk Parti i Danmark, Iraks Patriotiska Allians, Nepals Kommunistiska Parti (maoisterna) och Kommunistiska Partiet i Sverige hälsningar.

LISA ENGSTRÖM
Proletären 23, 2008