Hoppa till huvudinnehåll

43 procent av amerikanerna positiva till socialism

Allt fler amerikaner ser positivt på socialism. Men definitionen av socialism, liksom synen på USA:s ekonomiska system idag, spretar.

Democratic Socialists of America är ett vänstersocialdemokratiskt parti som växt kraftigt de senaste åren.
David Shankbone

USA Fyra av tio amerikaner anser att socialism skulle vara bra för USA, enligt en färsk opinionsundersökning från Gallup. Jämförelser med undersökningar gjorda under 1940-talet visar att fler än tidigare är positiva till socialism, från 25 procent 1942 till 43 procent nu.

Tidigare undersökningar har visat att en majoritet av de som uppger att de röstar på Demokraterna är positiva till socialism, och ytterligare en undersökning genomförd i april visar att 47 procent av alla amerikaner kan tänka sig att rösta på en socialistisk presidentkandidat.

Samtidigt visar undersökningen att USA är splittrat i frågan. Andelen som ser negativt på socialism har också ökat sedan 1940-talet, från 40 procent till 51 procent. Många, 68 procent, anger dessutom samtidigt att de tror att den fria marknaden är bättre än staten på att fördela rikedomarna.

Amerikanerna är inte heller överens om vad USA är för ekonomi idag. 18 procent menar att USA till största delen är en fri marknadsekonomi, medan 25 procent menar att ekonomin främst är i statens kontroll.

Den allt mer positiva synen på socialism, framförallt bland unga och icke-vita, borde vara goda nyheter för presidentkandidater som Bernie Sanders som nätt och jämnt besegrade Hillary Clinton som Demokraternas presidentkandidat inför förra presidentvalet.

Bernie Sanders kallar sig socialist och bedrev en valkampanj med fokus på klass. Trots att han i sin retorik placerade sig till vänster om Vänsterpartiet, är hans definition av socialism mer lik klassisk socialdemokrati med progressiv skattepolitik och vissa välfärdsreformer snarare än arbetarmakt och planerad ekonomi.

Tidigare undersökningar har också visat att fler amerikaner förknippar socialism med jämlikhet och jämställdhet, snarare än med gemensamt statligt ägande av företag.

Oavsett hur socialism definieras, visar undersökningen att det finns ett starkt underlag för en progressiv arbetarrörelse i USA.