Hoppa till huvudinnehåll

Elektrikerförbundet vill slopa Las och ta striden i avtalen

Elektrikerförbundets ordförande Urban Pettersson vill reglera anställningsskyddet i avtal istället för lag. Ett försök att rädda den socialdemokratiska regeringen, menar Andreas Mångberg, pappersarbetare och facklig sekreterare i K.

Urban Pettersson och David Aura tycker att Las borde slopas.
Montage: Proletären

I ett debattinlägg i tankesmedjan Tiden skriver Elektrikerförbundets ordförande Urban Pettersson och verksamhetsledare David Aura att det på sikt vore bästa om anställningstryggheten regleras i kollektivavtal istället för i lag. Debattörerna menar att anställningstryggheten genom Las gradvis har försämrats på grund av beslut i arbetsdomstolen.

Urban Petterson och David Aura menar att vägen framåt för att förbättra anställningstryggheten långsiktigt därför vore att slopa Las. Att ta bort anställningstryggheten för oorganiserade arbetare skulle enligt debattörerna även förstärka facken, då oorganiserade skulle tvingas gå med i facket och medlemskapet skulle få ett större värde.

”Att lagstifta om anställningstryggheten genom Las har inte fått de effekter vi hoppats på. Vi föreslår därför att ansvaret flyttas från politiker till facken. Vi vill ta bort frågan om anställningstryggheten från lagstiftningen och flytta över den till parterna”, skriver Urban Pettersson och David Aura i debattinlägget.

Andreas Mångberg, pappersarbetare och facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet, håller inte med Elektrikerförbundets debattinlägg.

– Det skulle gå bra för stora starka fackförbund, där arbetsköparna vill att personalen ska stanna längre. Men inte för arbetare inom mindre branscher, exempelvis restaurang där organiseringsnivån ligger på 20-30 procent. Förslaget handlar snarare om att försöka rädda regeringen från en regeringskris.

Debattörerna menar att ett redan försvagat Las bör skrotas. Andreas Mångberg lyfter istället upp andra lagar som bör skrotas.

– Självklart ska vi försvara det som är bra i Las. Det finns annan lagstiftning och delar av Las som bör tas bort, till exempel bemanningsföretag och allmän visstid.

/ Andreas Mångberg

Urban Pettersson och David Aura, båda socialdemokrater, skriver att Las har gjort både facket och deras egna parti svagare.

– Som medlemmar inom Socialdemokraterna måste de ta sitt ansvar. De kan inte sitta vid regeringsmakten till varje pris, just nu sitter sossarna bara vid makten i ett nyliberalt experiment, säger Andreas Mångberg.

Vad är då vägen framåt? Hur ska vi rädda Las?

– Hela arbetarklassen måste mobilisera och sätta press. I riksdagen och inom LO måste pressen hållas uppe. Klubbar som tidigare misslyckats på sina arbetsplatser med att anta budkavlen måste nu ta upp den igen. Kampen inom LO var säkert en anledning till de strandade förhandlingarna, som därför var en liten delseger.

I söndagens partiledardebatt sa Jonas Sjöstedt fortsatt att om inte utredningen dras tillbaka kommer Vänsterpartiet att väcka misstroendeförklaring mot regeringen, men han gav Stefan Löfven ”några veckor” på sig.

– Vi måste fortsätta sätta tryck på Vänsterpartiet att våga trycka bort regeringen. Vänsterpartiet har släppt fram den här regeringen, det blir nu jävligt viktigt för medlemmar inom Vänsterpartiet att sätta press, säger Andreas Mångberg.