Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Ledarkrönika: Heligare än både rättssäkerhet och rikets säkerhet

Samme imam som bedöms vara ett hot mot rikets säkerhet får driva religiösa friskolor.


Att få uppehålla sig i Sverige är ingen mänsklig rättighet. Asyl eller uppehållstillstånd ska ges till de som verkligen behöver det, inte till anhängare av reaktionära terrorgrupper. Därför kan det tyckas vara sunt förnuft att regeringen ska utvisa sex utländska medborgare som enligt Säpo utgör ett hot mot rikets säkerhet. Alla sex tillhör reaktionära salafistiska miljöer och anklagas för samröre med IS.

Problemet är bara att vi inte vet vad de sex männen verkligen har gjort – eller vad Säpo misstänker att de kommer att göra. Vi vet inte om de tillhör IS eller om de ”bara” har reaktionära åsikter. Bevisen är nämligen hemliga.

En av de sex är imamen Abu Raad i Gävle, som bott i Sverige i 23 år. Han har ansökt om svenskt medborgarskap många gånger, långt innan IS fanns, men fått avslag. Han har aldrig misstänkts för brott och det är alltså först nu han bedöms som ett hot och ska utvisas enligt Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU.

Att Säpo och regeringen sätter ned foten mot reaktionära islamister och terrorister må vara välkommet. Ändå osar utvisningsbeslutet av hyckleri.

Utvisningsbeslutet framstår närmast som en symbolhandling. Eftersom de inte kan utvisas till sina hemländer sätts de nu på fri fot.

Sverige har helhjärtat slutit upp i USA:s och gulfstaternas stöd till terrorgrupper i Syrien. Ända sedan 2012 har det varit känt att unga svenskar rest till Syrien för att strida för terrorgrupper. Trots det har regeringen inte bara blundat, utan direkt slussat bistånd till terroristernas allierade. Säpo har enligt uppgifter rent av hjälpt terrorister hem till Sverige!

Samtidigt stämplas även befrielserörelser som går emot USA:s intressen snabbt som terrorister. I ett uppmärksammat fall 2007 hotades en svårt sjuk palestinier med utvisning anklagad för att ha skänkt pengar till en biståndsorganisation som påstods ha kopplingar till motståndsgrupper.

Ska kurder som stödjer PKK eller YPG också riskera utvisning? Sitter socialister som motsätter sig USA-stödda regeringar, och tvingats fly till Sverige, säkert? I Sveriges underdånighet inför USA offras rättsäkerheten snabbt.

Även andra principer är tydligen heligare än både rättsäkerheten och rikets säkerhet. I Sverige får salafister driva skattefinansierade friskolor och förskolor, inte sällan med stöd av diktaturer som Saudiarabien. En av de som nu dömts till utvisning var rent av både vd och rektor på friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg.

Utvisningsbeslutet framstår närmast som en symbolhandling. Eftersom de inte kan utvisas till sina hemländer sätts de nu på fri fot.

Det är dags för verkliga åtgärder för att utrota den reaktionära IS-ideologin. Låt oss börja med att stänga alla religiösa friskolor och lägga korten på bordet om Sveriges stöd till terrorister i Syrien. Eller väger den fria marknaden och uppslutningen kring USA tyngre än rättsäkerhet och rikets säkerhet?