Hoppa till huvudinnehåll

Karta: Här har USA krigat, stött kupper och påverkat val sedan andra världskriget

Den självutnämnda världspolisen, demokratiförkämpen och terroristbekämparen USA har sedan andra världskriget invaderat länder, stött statskupper, beväpnat oppositionsgrupper och blandat sig i val i länder på (nästan) alla kontinenter. Proletären listar här ett urval av dessa tillfällen.

USA:s interventioner har lett till lidande och misär över hela jorden.
Grafik: Artur Szandrowski

USA har ända sedan landets grundande fört krig och blandat sig i andra länders inre angelägenheter. Sedan andra världskriget har USA varit den dominerande imperialistmakten, och har genom sin militärapparat och underrättelsetjänst genomfört såväl öppna militära angrepp som hemliga operationer till stöd för statskupper.

Under kalla kriget var det jakt på kommunister, under början av 2000-talet ”krig mot terrorismen”, och de senare åren har det kallats ”humanitära interventioner”. Syftet har dock aldrig varit frihet eller demokrati – det har varit att undanröja regeringar, presidenter och rörelser som hotat USA:s globala makt, ekonomiskt eller politiskt.

Här listar vi några av USA:s militära och politiska interventioner i andra länder sedan andra världskriget. Listan är ett urval av direkta interventioner, och är alltså långt ifrån komplett.

Grafik: Artur Szandrowski
USA har invaderat, stött kupper och blandat sig i val i länder på alla kontinenter – utom möjligtvis Australien och Antarktis.

Afghanistan

Under Afghanistans socialistregering och vid Sovjetunionens intervention 1979 stödde USA de gerillagrupper som senare utvecklades till talibanerna. 2001 anföll USA Afghanistan för att störta talibanstyret. Idag, 17 år senare, är de amerikanska trupperna kvar. Stora delar av Afghanistan är ännu krigsdrabbat.

Brasilien

1961 genomförde USA en destabliseringskampanj med namnet Operation Brother Sam mot presidenten Joao Belchior Marques Goulart. Kampanjen inbegrep bland annat stöd till högeropposition och strypt bistånd. Kampanjen avslutades med en CIA-stödd militärkupp 1964 där general Branco tog makten.

Chile

Under 1960-talet spenderade USA runt 8 miljoner dollar på att påverka valutgången i Chile. Med hjälp av en ekonomisk och politisk destabiliseringskampanj försökte USA sedan att underminera Chiles demokratiskt valde president Salvador Allende. USA stödde sedan general Augusto Pinochets militärkupp 1973 och diktatur fram till 1990.

Dominikanska republiken

1961 mördades Dominikanska republikens president Rafael Trujillo med hjälp av CIA.

El Salvador

Under inbördeskriget 1979-1982 mellan FMLN och den USA-stödda militärdiktaturen, då runt 75000 människor dödades, utförde dödsskvadroner tränade i USA flera massakrer, bland annat Mozotemassakern där runt 1200 kvinnor och barn dödades.

Filippinerna

USA och CIA blandade sig i flera decennier i valen i den tidigare amerikanska kolonin Filippinerna. Ramon Magsaysay, som med USA:s stöd valdes till president 1953, hade under sin tid vid makten CIA-agenten Edward Lansdale som militär rådgivare och talskrivare. Diktatorn Fernando Marcos fick stöd av USA ända till hans avsättande 1986 då han flögs till säkerhet på Hawaii av den amerikanska militären.

Frankrike

Efter andra världskriget spenderade USA och CIA tiotals miljoner dollar på att stoppa kommunistpartiets inflytande och stödja liberala USA-vänliga partier i flera länder i Europa, däribland Frankrike.

Grekland

USA var djupt inblandad i inbördeskriget i Grekland efter andra världskriget. 1967 tog en fascistisk militärjunta makten under ledning av Gergios Papadopoulos, som då beskrevs som den förste CIA-agenten som blivit ledare för ett europeiskt land.

Grenada

1983 genomförde USA en militär intervention i Grenada för att störta Maurice Bishops socialistiska regering.

Guatemala

1954 störtades den folkvalde presidenten Jacobo Árbenz i en CIA-stödd militärkupp. CIA:s operation var den första i en lång rad av USA-stödda statskupper i Latinamerika.

Haiti

1991, åtta månader efter att Jeap-Bertrand Aristride blivit Haitis förste demokratiskt valde president, störtades han i en militärkupp som CIA utpekas som delaktig i. Om CIA var delaktiga, hindrade det i alla fall inte USA för att 1994 återinsätta Aristride vid makten. 2004 hade USA dock åter vänt sig emot den vänsterinriktade presidenten, och störtade då Aristride för andra gången. Enligt presidentens familj fördes de iväg av kuppmakare i amerikanska uniformer.

Honduras

Under 1980-talet samarbetade CIA med dödsskvadronen Bataljon 3-16 som utförde flera mord på vänstersympatisörer. USA stödde indirekt kuppen mot Manuel Zelaya 2009 genom att inte fördöma kuppen, genom att motarbeta alla försök att återinsätta honom, och genom att stödja kuppmakarnas nyval utan Zelaya.

Indonesien

Redan 1958 försökte USA störta Indonesiens första president Sukarno. Under de kommande åren var CIA djupt involverade i att hindra kommunistiskt inflytande och ge stöd åt provästliga krafter. 1965 störtades Sukarno av den USA-stödde generalen Suharto som under sitt brutala styre mördade uppemot en miljon kommunistsympatisörer.

Irak

USA har en lång historia av inblandning och militära interventioner i Irak, och har ömsom stött och ömsom försökt störta det tidigare regerande Baathpartiet. 1991 anföll USA Irak efter att den tidigare USA-stödde presidenten Saddam Hussein invaderat Kuwait. Under hela 1990-talet utsattes Irak för förödande sanktioner och bombningar. 2003 invaderade och ockuperade USA återigen Irak, och störtade Saddam Hussein. Kriget har skördat uppemot en miljon liv och lett till stora flyktingströmmar.

Iran

1953 genomförde CIA och brittiska MI6 en statskupp för att störta den folkvalde premiärminister Mohammad Mosaddeq. Efter att shahen störtats 1979 har USA försökt störta Irans regering genom stöd till väpnade grupper och genom till exempel hackerattacker för att sabotera landets kärnkraftsprogram.

Italien

Efter andra världskriget spenderade USA och CIA tiotals miljoner dollar på att stoppa kommunistpartiets inflytande och stödja liberala USA-vänliga partier i Italien.

Jemen

USA deltar sedan 2015 med logistiskt stöd i det av Saudiarabien blodiga kriget mot Jemen för att bekämpa de Hothi-rebeller som tidigare satt vid makten. USA genomför också regelbundet drönarattacker mot påstådda terrorister i landet.

Jugoslavien/Serbien

1999 genomförde Nato en bombkampanj mot Jugoslavien till stöd för Kosovoalbanska separatister.

Kambodja

1970, efter att USA-stödde Lon Nol tagit makten i en statskupp, genomförde USA en militär intervention i Kambodja för att bekämpa vietnamesiska kommunistiska gerillagrupper i landet. Senare stödde USA Röda Khmerernas regering i konflikten med Vietnam.

Kongo (Demokratiska rep.)

USA spenderade cirka 12 miljoner dollar på operationer i Kongo (dåvarande Zaire) för att stoppa vad man ansåg vara kommunistiskt inflytande. CIA var inblandad i mordet på landets förste folkvalde president, Patrice Lumumba, och stödde sedan den brutale diktatorn Mobutu Sese Seko som tog makten i en statskupp 1965.

Korea

USA landsatte trupper och upprättade ett USA-kontrollerat militärstyre direkt efter att Japan kapitulerat och lämnat Korea 1945. Efter att strider brutit kring den tillfälliga gränsen mot Nordkorea vid 38:e breddgraden genomförde USA 1950 en fullskalig invasion och en massiv bombkampanj för att stoppa Koreanska folkarméns avancemang och säkra amerikanskt inflytande i Korea. Sydkorea har fortfarande tiotusentals soldater i amerikanska militärbaser i södra Korea.

Kuba

CIA genomförde eller planerade circa 600 mordförsök på Kubas mångårige president Fidel Castro under kodnamnet Operation MOONGOOSE, och genomförde även ett försök till invasion vid Grisbukten 1961 som dock slogs tillbaka av kubanska hemvärnet.

Libyen

I mars 2011 inledde den USA-ledda krigsalliansen Nato en bombkampanj mot Libyen i stöd till väpnade rebeller. Natos angrepp ledde till att Libyens president Gadaffi mördades och till ett inbördeskrig mellan olika milisgrupper som pågår ännu.

Nicaragua

Efter den nicaraguanska revolutionen 1979, där den sandinistiska vänstergerillan FSLN rog makten, stödde USA de fascistiska kontrarevolutionära Contras-förbanden. CIA försåg Contras med pengar, vapen och militär träning under flera år. Efter flera år borta från makten, valdes FSLN:s Daniel Ortega 2006 till president och USA har sedan dess stött flera våldsamma protester mot regeringen.

Panama

1989 invaderade USA Panama och avsatte den tidigare USA-stödde ledaren Manuel Noriega.

Somalia

Sedan 2007 har USA utfört bombningar, drönarattacker och även markräder i Somalia som en del av “kriget mot terrorism”.

Syrien

USA var inblandade i statskupper och statskuppförsök i Syrien 1949, 1956 och 1957.
USA har sedan 2006 stött oppositionella grupper i Syrien och efter arabiska våren 2011 stödde USA väpnade grupper i Syrien för att störta president Assad. USA har försett rebeller i Syrien med pengar, vapen och träning som i praktiken gått till militanta islamistiska grupper som al Qaida och IS. 2014 inledde USA en direkt militär intervention i norra Syrien och USA har genomfört bombningar mot mål i landet.

Ukraina

USA har stött så kallade “färgrevolutioner”, i praktiken kupper, i Ukraina två gånger, 2004 och 2014. USA:s dåvarande statssekreterare Victoria Nuland har sagt att USA “investerat” över 5 miljarder dollar på “demokrati och framgång” i Ukraina. Efter Maidanrevolutionen läckte telefonsamtal ut där Nuland hörs diskutera vem som bör ingå i regeringen.

Venezuela

USA anklagas för att ha stött kuppförsöket mot Hugo Chavez 2002. Klart är att USA hade möten med kuppmakarna och också betalade ut flera miljoner dollar till oppositionsgrupper. Allt sedan dess har USA stött kuppmakare och våldsamma oppositionella, samtidigt som Venezuela utsatts för förödande sanktioner. Kuppförsöket i januari, då oppositionspolitikern Juan Guaido utropade sig själv till president med stöd av USA, är bara det senaste i raden av inblandningsförsök i Venezuela.

Vietnam

Under två decennier försökte USA kuva Vietnam militärt, från 1955 då de första militära rådgivarna sändes till landet för att stödja regimen i Sydvietnam efter att den franska kolonialmakten lämnat, till 1975 då amerikanska helikoptrar evakuerade de sista amerikanska soldaterna från USA:s ambassad i Saigon, nu Ho Chi Minh-staden. Totalt 2,7 miljoner amerikanska soldater lyckades inte besegra de vietnamesiska kommunistiska Viet Minh-styrkorna. Uppemot 4 miljoner människor dödades i kriget.

Obs! Listan är inte komplett, utan innehåller ett urval av de tillfällen där det är allmänt erkänt eller bevisat att USA intervenerat militärt, stött väpnade grupper eller stött statskupper i andra länder.