Hoppa till huvudinnehåll

Leninpriset 2021 till Nina Björk

– Det känns gött! säger författaren Nina Björk, årets Leninpristagare.

Proletären träffade Nina Björk i samband med tidningens digitala bokmässa förra året.
Artur Szandrowski

Leninpriset är Sveriges troligtvis mest kontroversiella kulturpris. Med en prissumma på 100.000 kronor är det också ett av Sveriges största.

I år tillfaller priset författaren och debattören Nina Björk. Enligt motiveringen har hon under mer än 25 års tid ”uthålligt, djuplodande och med knivskarp logisk pedagogik ur feministiskt och marxistiskt perspektiv i sin kritik analyserat och dissekerat de grundläggande existentiella villkoren i vår nyliberala civilisation och de ideologiska försvaren för denna”. 

– Det känns gött, det var en jättefin motivering, säger Nina Björk till Proletären.

– Och det var mycket pengar… Jag har ju ingen fast inkomst, utan lever lite från stipendium till stipendium. Det blir inget ”Oj, nu kan jag köpa något extra”, utan mest betala räkningar. 

– Eller jo, jag ska köpa jättemånga anemoner!

Till grund för ovanstående motivering ligger bland annat hennes senaste bok – 2020 års politisk-filosofiska essä Om man älskar frihet – Tankar kring det politiska, i vilken hon skärskådar det liberala frihetsbegreppet. Utan att feltolka eller tillskriva sin politiska motståndarsida dolda motiv frilägger hon grundstrukturen i det liberala tänkandet.

– Och det är något jag tycker att alla som har politiska motståndare bör göra. Man ska försöka tänka vad vill de uppnå, det är ju ganska sällan någon vill uppnå hat och förtryck, dåliga saker. Visst, vissa kanske vill att kvinnor ska vara underordnade män, eller svarta underordnade vita, men det är inte särskilt vanligt, för människor är ju inte så ”elaka” i normalfallet.

– Själv omfamnar jag många av de liberala värdena, som personlighetsutveckling och frihet. Det tycker jag också är värden som vänstern bör ta på stort allvar, för det verkar ha skett någon sorts kohandel mellan vänstern och liberaler – ”vi tar jämlikhet och ni tar frihet”. 

I boken landar Nina Björk i slutsatsen att individen inte alls är särskilt ”fri” i den kapitalistiska världsordningen. Och det är just denna motsättning, mellan kapitalismen, det ekonomiska systemet, och liberalismen, den ideologiska överbyggnaden, som är intressant.

Vad händer härnäst? Förutom anemonshopping?

– Nu är jag i det där mellanläget, mellan två böcker. Jag tycker det är lite tråkigt när en bok blir färdig, efteråt känns det ofta väldigt tomt. Och jag har inte formulerat klart mitt nästa bokprojekt.

 

Artur Szandrowski
Nina Björk – årets Leninpristagare.

Leninpriset delas årligen ut av Varbergsprofilen Lasse Diding till en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition. Priset har tidigare gått till stora namn som Maj Sjöwall, Jan Guillou, Roy Andersson, Sven Wollter och Göran Therborn. 

Om allt vill sig väl delas priset ut på Varbergs Teater lördagen den 8 maj. Då kommer även systerpriset, Robespierrepriset på 10.000 kronor, att delas ut till författaren Kalle Holmqvist. 

Eftersom 2020 års prisutdelning blev inställd på grund av covid-19-pandemin kommer även förra årets Leninpristagare Kajsa Ekis Ekman och Robespierrepristagaren David Ritschard att ta emot sina priser vid årets ceremoni.