Hoppa till huvudinnehåll
Av
alexandra.nylund@proletaren.se

Nej, det är inte synd om förövaren Paolo Roberto

Det är inte Paolo Roberto som ska sitta och gråta ut i media, det är inte han som förtjänar förståelse, sympati och stöd. Det är de utsatta kvinnorna.


Natten till idag ertappades och lagfördes elva män för köp av sexuella tjänster i Stockholm city, en av dom var Paolo Roberto. En förövare som nu sitter och snyftar ut i media.

När jag tidigare idag nåddes av nyheten att Paolo Roberto blivit tagen på bar gärning i en sexköpshärva i Stockholms finare kvarter kan jag inte påstå att jag blev förvånad. Förbannad ja, men knappast förvånad.

Att Paolo Roberto har en unken syn på kvinnor och en skev uppfattning om manlighet är knappast någon nyhet. Han har tidigare avfärdat diskussionen kring destruktiv maskulinitet som en fråga för “mjukismän”. Så nej, jag är inte förvånad.

Något som heller inte förvånar mig, men är det som gör mig mest förbannad, är att media låter honom lipa ut i deras kanaler. Han, förövaren, får ta upp tid och styra samtalet.

Han får berätta hur det känns, hur ledsen han är. Krokodiltårarna håller han tillbaka samtidigt som han förklarar att han gjorde “det smutsigaste som finns”, att han visste att kvinnan var dittvingad och förmodligen inte tyckte att det var trevligt.

I ett sentimentalt inlägg på Instagram skriver Paolo Roberto att ”när han är som lyckligast i livet alltid lyckas sparka undan benen på sig själv”. Han “krossar sig själv” och nu kommer han att förlora allt. Han tillägger för extra snyft-effekt att “det är rätt åt honom”. Buhu!

I kommentarsfältet till hans snyfthistoria kan man läsa stöttande inlägg från andra, kända och okända, män som skriver saker som “Kämpa Paolo”, ”Så starkt av dig att berätta!” och ”Du är en bra människa!!”.

Nej, han är inte en bra människa. Ingen som köper sig rätten till att penetrera någon som egentligen inte vill är en bra människa. Det är heller inte starkt av honom att berätta, det är hans enda val nu när han åkt fast. Han må va ett svin men han är inte dum. Att framställa sig själv som offer är ett smart drag.

Det är dags att samhället och media slutar dalta med förövare. Jag är inte intresserad av de bakomliggande orsakerna till Paolo Robertos övergrepp. Jag vill inte se honom krypa till korset, nu när han väl åkt fast. Paolo Roberto förtjänar inga sympatier. Ingen som betalar sig förbi samtycke förtjänar sympati, eller respekt.