Hoppa till huvudinnehåll

Ett år efter protesterna i Nicaragua: Radiostationen brändes ned – av ”fredliga” oppositionen

Under tre månader förra året, med start i april, skakades Nicaragua av våldsamma protester. Svensk media beskrev det som fredliga demonstrationer som slogs ned av en brutal ”regim”. Proletären ger röst åt den andra sida, de aktivister och vanliga arbetare som menar att det var oppositionen som med våld försökte störta president Daniel Ortega och hans sandinistregering.

Denis Schwartz, chefredaktör, och Arlene Hernandez, reporter, vittnar om attacken mot radiostationen Tu Nueva Radio Ya.
Miriam Emanuelsson

Sandinistiska medier i Nicaragua utsattes under de tre månaderna 2018 av våldsamma protester och statskuppförsök mot Daniel Ortegas vänsterregering för ständiga attacker. Journalister och andra anställda listades som ”militära mål”. Många sov över på sina arbetsplatser under en tid som var en fruktansvärd mental påfrestning för dessa journalister.

Två sandinistiska radiostationer, Radio Nicaragua och Tu Nueva Radio Ya, med totalt runt 120 anställda attackerades och brändes ned av terroristerna i maj och juni 2018. De anställda klarade sig dock med livet i behåll.

Radiostationen Tu Nueva Radio Ya inkvarteras nu hos en annan stations, Radio Sandinos, lokaler, berättar Denis Schwartz, chefredaktör, och Arlene Hernandez, reporter, som tar emot Proletären i den tillfälliga nya lokalen. Vi säger att vi vill göra intervjun med kollegorna direkt på platsen för terroristernas attack den 28 och 30 maj förra året, och de tar oss till platsen.

När vi går in i vad som är kvar av de utbrända lokalerna, med en stickande lukt av brand, får man få en aning om terrorn de utsatts för, påhejad av den oppositionslojala tv-kanalen 100% Noticias

– Klockan var 11.45 den 30 maj och vi, 21 personer, var i sändning. För att få en förevändning för att attackera oss hävdade 100% Noticias att det från vår radio ”kom ut beväpnade personer för att attackera ungdomarna från ingenjörsfakulteten” mitt emot, säger Arlene Hernandez och andas djupt vid minnet och tillägger:

– De ville inte bara bränna ned stationen utan också bränna oss levande. Vi direktsände hela händelseförloppet och anklagade 100% Noticias för att ligga bakom mordbranden. Till slut var vi nära att kvävas av den giftiga röken och hettan från tak och väggar som stod i lågor.

– Vi lyckades lämna lokalerna i sista stund samtidigt som vi utsattes för brandbomber och skottlossning. Det var fruktansvärt! Vi plockades upp av bilar och en buss som räddade oss från att dödas.

När vi frågar vad Internationella Journalistfederationen eller det Interamerikanska Pressällskapet, SIP, sagt om attacken skrattar de bägge sarkastiskt:

– Inte ett ord till stöd, säger Denis Schwartz. Vi existerar inte för dem. I stället applåderade de säkert att Radio Ya, som ett progressivt medium för vänstern, brändes ned.

SIP, som gjort sig känd som en antikommunistisk organisation som främst representerar mediernas ägare på den amerikanska kontinenten, gav i oktober 2018 tv-kanalen 100% Noticias ägare Miguel Mora en utmärkelse för ”Mod och journalistiskt oberoende”.

Samma tv-kanal som hade skapat förevändningen för att Radio Ya skulle attackeras och brännas ned, tog via USAID under flera år emot tiotusentals dollar av USA. Det är alltså denna typ av ”oberoende” som premieras.