Hoppa till huvudinnehåll

Seger för de strejkande GM-arbetarna

De amerikanska bilarbetarna har röstat för det det nya avtal som facket UAW förhandlat fram. Avtalet ger arbetarna stora lönehöjningar och betyder att fem veckors strejk är slut.

UAW-arbetarna vann löneförhöjningar och kortare tid för timanställda att bli fastanställda. Men fabriken i Lordstown, Ohio, kommer fortfarande att flyttas till Mexiko.
UAW

En av de längsta strejken i USA:s moderna historia är över. 49.000 bilarbetare, främst i och runt Detroit, återgår till arbetet med ett fyraårigt avtal.

Strejken slutade med seger för arbetarna på General Motors (GM). Den ger en lönehöjning på sex procent, till 32,32 dollar (cirka 300 kronor) i timmen.

Enligt det avtal som UAW (United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America) förhandlat fram får de fast anställda arbetarna också en bonus på 11.000 dollar, medan de timanställda får 4.500. Tiden från timanställd till fast anställd kortas från åtta till tre år.

GM har gjort mångmiljardvinster de senaste åren. I avtalet förbinder sig företaget att investera sju miljarder dollar för att rusta upp och modernisera anläggningarna i USA samt att de 1400 arbetare som förlorar jobben när GM-fabriken i Lordstown, Ohio, flyttar till Mexiko, bereds jobb på andra GM-anläggningar i närområdet.

GM vägrade dock att rädda Lordstownfabriken samt att flytta tillbaka två andra fabriker från Mexiko till USA, vilket var några av UAW:s viktigaste krav. Tidigare har president Trump utan framgång försökt pressa GM att inte flytta produktionen till Mexiko.

Stödet för bilarbetarna har varit stort. Flera fackförbund, däribland det stora transportfacket Teamsters, har backat upp UAW.

– Vi är stolta över våra UAW-medlemmar som har fångat hjärtan och sinnen i hela landet, sade UAW:s viceordförande Terry Dittes när strejken blåstes av.

Facket kommer nu att använda den framgångsrika strejkkampen mot GM också i de avtalsförhandlingar med Ford och Fiat-Chrysler som gått på sparlåga under strejken.

UAW-medlemmarna, som under den långa kampen fått ett understöd på 275 dollar i veckan och som vägrade lämna vakthållningen kring strejken innan allt var klart, fick rösta om avtalet. 57 procent av arbetarna röstade för det nya avtalet. Vid GM:s största fabrik, i Arlington, Texas, röstade 78 procent för ett strejkslut. 

Enligt CNN har strejken kostat GM 1,75 miljarder dollar.