Hoppa till huvudinnehåll

Ändra systemet – inte klimatet: Sex lobbygrupper i fossilkapitalets tjänst

Ett flertal tankesmedjor och institutioner lyfter fram forskare som är skeptiska till klimatförändringarna eller människans påverkan på dem. Här är några:

WClarke

1. Heartland Institute

En liberal tankesmedja som beskriver sig som ”världens ledande tankesmedja för den fria marknaden” och länge varit ledande för att lyfta fram så kallade ”klimatskeptiker”, och forskare som är kritiska till klimatrörelsen. Bland kända finansiärer finns ExxonMobil, tobaksbolaget Phillip Morris, finansfamiljen Walton (som grundande Walmart), och konservativa fonder som Adolph Coors Foundation (som äger bryggeribolaget Coors).

2. Global Climate Coalition

En internationell lobbygrupp för storindustrin som fram till att organisationen upplöstes 2001 spelade en nyckelroll i att motsätta sig klimatåtgärder. I sammanslutningen ingick flera stora oljebolag, som ExxonMobil, liksom bolag inom den amerikanska tillverkningsindustrin.

3. Institute for energy research

Bedriver forskning om energimarknaden och menar att den fria marknaden effektivast kan lösa dagens klimatkris. Organisationens föregångare bildades av den ökände miljardären Charles Koch och har på senare år finansierats av bland annat Brown Foundation (numera KBR), som bland annat är en av de dominerade amerikanska vapenkontraktörerna.

4. EIKE (Europeiska institutet för klimat och energi)

En tysk sammanslutning med kopplingar till den amerikanska Committee for a Constructive Tomorrow men också till Heartland Institute. I styrelsen sitter högerpolitiker och företagare, varav flera har kopplingar till det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland.

5. Global Warming Policy Foundation

Brittisk lobbygrupp som vänder sig emot ”extremt skadliga” klimatåtgärder. Lobbygruppens ordförande, Baron Nigel Lawson of Blaby, är en ökänd Thatcheranhängare.

6. Klimatsans

Ett svenskt nätverk grundat av civilingenjören och affärsmannen Sture Åström, menar att växthuseffekten inte existerar. En annan återkommande skribent på Klimatsans är Mats Jangdal som driver den ultraliberala bloggen Frihetsportalen. På Klimatsans medverkar regelbundet även ”havsytespecialisten” Nils-Axel Mörner, som 2007 gav ut en broschyr om ”den största lögn som någonsin berättats”, vilket han menar är påståendet att havsnivån höjs kontinuerligt som ett resultat av den globala uppvärmningen. Själv menar Mörner att det handlar om naturliga variationer.

Mörner har också gjort sig känd som förespråkare av slagrutor för att hitta så kallade currylinjer. För detta blev han 1995 utsedd till ”årets förvillare” av organisationen Vetenskap och folkbildning.

Bubblare: Republikanska partiet

Republikanska partiet i USA är ett av få större partier i västvärlden som förnekar människans påverkan på klimatförändringarna. Under 1990-talet bedrev partiet ett aktivt arbete för ifrågasätta klimatforskningen. 2005 avslöjades att Phillip Cooney på George W Bush råd för miljökvalitet, CEQ, manipulerat regeringens klimatrapporter för att tona ned kopplingar mellan koldioxidutsläpp och den globala uppvärmningen. Cooney arbetate tidigare för oljelobbygruppen American Petroleum Institute.