Hoppa till huvudinnehåll

Stopp för lönedumpning i Lysekil – Kommunisternas förslag vann

– En seger i kampen mot lönedumpning, säger Yngve Berlin (K) efter att Kommunisterna i Lysekil lyckats driva igenom kravet på kollektivavtal och lika lön för lika arbete vid kommunens upphandlingar.

Södra hamnen och landsvägsgatan i Lysekil.
Wikimedia Commons/W.carter

Nu är det slut på lönedumpning vid upphandling – åtminstone i Lysekil. Där har nämligen Kommunistiska Partiet genom sitt arbete i fullmäktige sett till att alla kommunala upphandlingar måste följa principen om kollektivavtal och lika lön för lika arbete. Och det gäller inte bara det upphandlade företaget, utan alla underleverantörer.

– Efter en lång och ihärdig strid har vi lyckats få kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att acceptera en skarp skrivning mot lönedumpning. Redan 2005 hade vi en hård debatt där vi krävde kollektivavtal vid upphandling men då blev det avslag, säger en nöjd Yngve Berlin (K), ledamot i Lysekils kommunstyrelse och fullmäktige, till Proletären.

– Det har varit dramatiska debatter och riktiga holmgångar. De orkade väl inte längre efter 12 år!

Kommunistiska Partiets förslag om en skrivning mot lönedumpning antogs i kommunfullmäktige innan jul. Yngve Berlin beskriver det som en viktig, och överraskande, seger.

– Visst är detta bara en skrivning på ett papper, och bara en enskild kommuns förhållande till lönedumpning. Den värsta lönedumpningen sker ju utanför kommunernas kontroll, på marknaden. Men kommunerna ska fan inte vara delaktig i sådant! Nu har vi fått in en skrivelse som är skarpare än de vi föreslagit tidigare.

Yngve Berlin berättar att det vanliga varit att andra partiers politiker skruvat på sig och hänvisat till EU:s regler om den fria marknaden.

Proletären / Yngve Berlin (K) är ledamot i Lysekils kommunstyrelse och fullmäktige.

– Fegjävlarna har alltid hängt upp sig på detta. Men det handlar om klass, om hur man behandlar människor. Man får aldrig göra en klassfråga till en juridisk fråga. Vi skiter väl i EU.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) reglerar kommunernas möjligheter vid inköp av varor, tjänster eller till exempel kontrakt med byggentreprenörer. Enligt lagen, som tillkom efter EU-direktiv, får kommunen visserligen ställa vissa kvalitetskrav men ska annars gå efter lägsta pris. Det har i praktiken inneburit att företag, inte minst inom byggsektorn, kunnat vinna upphandlingar genom att dumpa lönerna för sina arbetare.

Fakta

Nya upphandlingsregler i Lysekil

Lysekils kommun styrs av en minoritetskoalition bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet.

Kommunistiska Partiet har 6,6 procent av rösterna i Lysekil och därmed 2 mandat i Lysekils kommumfullmäktige med 31 platser. K har genom teknisk valsamverkan med V nämnde- och styrelseplatser. K har ordinarie plats i kommunstyrelsen där V har varit ersättare, men efter två avhopp från V har K även platsen som ersättare. 

Förslaget om lönedumpning

Efter att Kommunisternas förslag gått igenom i kommunfullmäktige i december 2017 gäller följande text och villkor för Lysekils kommuns upphandling av varor och tjänster:

”Vid upphandling ska entreprenör/leverantör samt underentreprenör/underleverantör följa de deklarationer och konventioner som undertecknas av Sverige inom områdena mänskliga rättigheter, arbetsrätt och arbetsmiljöhänsyn”.

”Nivåerna på villkoren rörande lön, semester och arbetstid ska anges enligt de nivåer som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen. Lika lön för lika arbete skall gälla.” (Citerat ur Lysekils kommuns policy för inköp och upphandling)

Yngve Berling berättar att reglerna för kommunens upphandling revideras regelbundet och att Kommunisterna då brukar passa på att lyfta frågan om lönedumpning.

– Det kommer ju hela tiden nya propåer om upphandlingarna. Men sällan handlar det om arbetarnas villkor och rättigheter.

När frågan nu än en gång lyftes var Kommunisterna på tårna och lade ett förslag

– Jag tittade mig omkring och ställde en rak fråga till de andra i kommunstyrelsen: ”Är det någon här som är för lönedumpning?”. Jag fick några humanden och skygga blickar som svar. Sen var det en sosse som yrkade bifall på vårt förslag. Men ingen protesterade.

Därmed blev Kommunisternas förslag antaget som kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige, där det gick igenom utan motstånd. Nu hoppas Yngve Berlin andra avdelningar i Kommunistiska Partiet men även Vänsterpartiet ska motionera eller lägga medborgarförslag.

– Går det här så går det i alla kommuner. Alla som vill bekämpa lönedumpning borde lyfta frågan.

Och för Yngve Berling handlar frågan om betydligt mer än bara upphandlingsregler och kommunpolitik.

– Det handlar om hur det ser ut på arbetsmarknaden i sin helhet, med lönedumpning och dåliga villkor. Det handlar om klass.