Hoppa till huvudinnehåll
Av
Partistyrelsen (K)

Ledarkrönika: Storbankernas fiende nummer ett

Slaktaren Karl Gustav Nilsson visar att det är dags för de maktlösa att säga sitt.


På de reserverade främre raderna satt männen och kvinnorna med makten och de stirrade stint framför sig. Det var omöjligt att avgöra hur de reagerade på slaktaren och kommunisten Karl Gustav Nilssons ord om att de inte ska göra misstaget att känna sig alltför trygga i maktens finrum.

Bland tusentals människor utanför Grand Hotels salonger i Stockholm där Nordeas årsstämma hölls mottogs budskapet med desto större känslor. I skrivande stund har videoklippet där Karl Gustav Nilsson säger ett par sanningens ord till de församlade aktieägarna setts av 420.000 människor.

En siffra som hela tiden ökar när den smygfilmade videon sprids vidare på sociala medier. Det klickkänsliga Aftonbladet lyfte i fredags upp nyheten på topp i sitt nyhetsflöde.

Att döma av alla tusentals kommentarer på inlägget imponeras folk av ”slaktarns” mod att ställa sig upp framför alla kostym- och dräktklädda aktieägare och säga att de är valutasvin och skatteflyktingar.

För alla de arbetare i detta land som känner att de göder ägarna till Nordea och de andra storbankerna med sina påtvingade lån var det uppenbarligen förlösande ord. Äntligen någon som säger ifrån!

Förhoppningsvis lyssnade lika många på orden om att svenska arbetare är alltför följsamma och bör följa den tyska diktaren Bertolt Brechts uppmaning: När de mäktiga har talat ska de maktlösa säga sitt.

När kapitalisterna minst anar det dyker slaktaren från Dalarna upp igen.

Just detta var tanken när jag för flera månader sedan köpte en aktie i Nordea och Kommunistiska Partiet planerade för en aktion på storbankens årsstämma. Att kapitalisterna och storbanksägarna inte ska känna sig alltför trygga, utan att de ska veta att det finns de som gör motstånd.

Men framförallt för att gjuta mod i de hundratusentals arbetare som knyter näven i fickan över att bli hunsade och trampade på av banker och storföretag som tjänar miljarder på deras arbete och påtvingade lån.

Karl Gustav Nilsson gav röst åt den rättmätiga känslan och visade att det går att ställa sig upp och säga ifrån, till och med inne på förtryckarnas egen stämma.

Medan andra partier jagar sjuka och arbetslösa, eller nyanlända flyktingar och invandrare, så ska Kommunistiska Partiet jaga storbankerna och överklassen. Vi hoppas att så många som möjligt kommer med i jaktlaget.

Jag har fler aktier i min aktieportfölj. När kapitalägarna minst anar det dyker slaktaren från Dalarna, eller någon annan arbetare som tröttnat på att vara tyst, upp igen. 

Se slaktaren Karl Gustavs tal på Nordeas stämma här: