Hoppa till huvudinnehåll
Av
Partiordförande (K)

Val 2018: Västlänken är en dyr läxa – som går att stoppa

Bättre att avbryta projektet än att kasta sig i det svarta hål som tunnelbygget i Göteborg hotar att bli.


Är det impopulära tunnelprojektet, Västlänken i Göteborg, omöjligt att stoppa? Det påstår den megadyra länkens försvarare. Efter att i åratal tystat, ignorerat och förlöjligat kritiker och förnekat obekväma fakta menar den blågrönröda alliansen i Göteborgs kommun att nu är det för sent. Projekteringsarbeten och förberedelser har redan kostat hundratals miljoner. 

Anbudsförhandlingar är avklarade och entreprenadkontrakt undertecknade. Nu har till och med sprängningsarbeten påbörjats. 

”Så ge er nu”, ropar sossar, vänster och miljöpartister tillsammans med alliansen. ”Annars väntar skadeståndskrav i mångmiljardklassen på Göteborgs invånare”, säger de med darr på stämman.

Projektet drevs på sin tid igenom som en del av det Västsvenska paketet. Det klubbades i raketfart och utan offentlig debatt i kommunfullmäktige. Så visst är det sorgligt att det gått så långt. Trots alla frågetecken, all kritik och all oro för ekonomin, miljön och byggkaos som göteborgarna känner har man bara kört på. Kommunen har också redan drabbats av stora kostnader för provisoriska trafiklösningar och annat som inte ryms inom finansieringen av det Västsvenska paketet.

Men än är det inte kört. Även om det blir en dyr läxa och domen faller tungt på Göteborgs politiker går det att stoppa upp, tänka om och göra rätt. Innan skadorna blir irreparabla. 

Hotet om skadeståndskrav är också betydligt överdrivet. 

Kontrakt är hittills skrivna för 15 miljarder. Men 93 procent av detta belopp är skrivet som löpande rörliga kostnader, det vill säga för material och arbetskraft till ”självkostnadspris”. Om det aldrig behöver materialiseras uppstår heller aldrig kostnaden och inte heller kravet på kompensation. Det är i så fall de övriga 7 procenten som är återställningskostnader och troligen en del juridik, där Göteborg drabbas av politikernas blinda framfart. Enligt medfinansieringsavtalet från 2010 innebär det 4,2 procent av totala kostnaden.

Det är illa nog och en thriller vi gärna sluppit. Men helt säkert bättre än att kasta sig handlöst i det svarta hål som tunnelbygget hotar att bli. Både bildligt och bokstavligt. Det finns ett vänsteralternativ mot Västlänken i Göteborg. Kommunisterna kommer, i Göteborgs kommunfullmäktige, att driva och stödja kravet på att Västlänken stoppas.