Hoppa till huvudinnehåll

”Vi ska skämma ut dem som vill ombilda”

Nu organiseras motståndet mot utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm. ”Folk är oroliga. Det som sker nu skadar vår trygghetskänsla”, säger Paloma Winneth Varelamontes, talesperson för nätverket 127 tillhör oss.

Paloma Winneth Varelamontes är talesperson för Nätverket 127 tillhör oss.
Janne Bengtsson

Motståndet växer mot att den politiska majoriteten i Stockholm inlett processen med att sälja ut allmännyttans bostäder i staden. I arbetarförorterna Skärholmen, Sätra, Bredäng och Vårberg jobbar Nätverket 127 tillhör oss, uppkallat efter orternas postnummer. Ett första möte i förra veckan fyllde till brädden en samlingslokal i Sätra Centrum, en halvtimmes T-baneresa söderut från Stockholms city.

– De som bor här är människor med osäkra anställningar, med dåliga löner, arbetslösa, folk i träningslägenheter och andrahandsboende. Människorna är oroliga. Det som sker nu skadar trygghetskänslan in i våra egna hem. Vi ska jobba i Skärholmen och Sätra, det är de stadsdelarna i vårt område där utförsäljningen ska genomföras, säger nätverkets talesperson Paloma Winneth Varelamontes till Proletären. Vi ska informera och informera, tills folk förstår vad det handlar om.

Det är den nya politiska majoriteten i Stockholm, med Miljöpartiet och de borgerliga partierna, som beslutat om utförsäljning och ombildning av allmännyttans bostadsbestånd i elva stadsdelar i Stockholms ytterkant: Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Sätra, Bagarmossen och Västertorp. Med några undantag renodlade arbetarområden.

I de stadsdelarna är allmännyttans procentandel av bostadsmarknaden ganska stor, men i hela Stockholm är den låg: knappt 17 procent. Nu vill borgare och miljöpartister minska den ytterligare.

Nätverket 127 tillhör oss ska informera om vad ombildningar betyder i verkligheten, bortom den glättiga och på papperet så strålande propaganda som ombildningsivrarna och deras lobbyister tillhandahåller.

Nu ska vi föra ett jävla liv i alla typer av media, vi ska skämma ut dem som vill ombilda.

– Vi ska synas på alla sätt, så att alla får informationen. Vi har pratat om en demonstration. Det här är en gräsrotsrörelse, vi är grannar, vi bor här. Vi tror på allmännyttan, säger Pamela Winneth Varelamontes.

I nätverket finns också Nabila Abdul Fattah som för fem år sedan ledde kampanjen Alby är inte till salu. Den kampanjen sänktes till slut av Socialdemokraterna och borgarna i kommunfullmäktige i Botkyrka. Kommunfullmäktiges dåvarande ordförande Katarina Berggren (S) poserade nöjt med köparen och riskkapitalisten Mikael Ahlström som lovade investeringar under ett minst tioårigt ägande. Efter fem år gjorde Ahlström en vinst på en miljard när han sålde vidare till skandalbolaget Carnegie.

– Ännu har inget gjorts åt lägenheterna. Man kan lära sig mycket av vår kamp i Alby, säger Nabila Abdul Fattah. Det som hände i Alby var precis det vi varnade för. Mäklarna är jätteduktiga på sina jobb, och jag tror tyvärr att folk i allmänhet inte är medvetna om vad en ombildning innebär. Det måste vi upplysa dem om.

Och tystnad löser inga problem.

– De som jobbade med ombildningen ville få oss att känna oss dumma, så vi lärde oss allt som bara gick för att veta vad vi skulle göra och säga. Nu ska vi föra ett jävla liv i alla typer av media, vi ska skämma ut dem som vill ombilda, säger Nabila Abdul Fattah. Mot dem som vill göra folk hemlösa måste vi vara så skrikiga och jobbiga som det bara går.