Hoppa till huvudinnehåll
Av
jenny.tedjeza@proletaren.se

”Vi som tjänar minst jobbar hårdast”

– Det enda som fattas är sex timmars arbetsdag, säger undersköterskan Helena Gunnarsson om sitt jobb i hemtjänsten.


Undersköterskan Helena Gunnarsson är en av dem som hakat på Kommunisternas namninsamling för sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inom omsorgen. När hon skickade runt listorna på sin arbetsplats, den kommunala hemtjänsten Opal i västra Göteborg, skrev alla arbetskamrater på.

– Alla är jättepositiva, säger Helena Gunnarsson till Proletären. Vi tror att det här är lösningen på sjukfrånvaron.

Hon beskriver den onda cirkel som uppstår på jobbet när det fysiskt och psykiskt tunga arbetet leder till återkommande korta sjukskrivningar för återhämtning. De som inte är sjuka får en tyngre arbetsbelastning vilket ytterligare ökar risken för sjukskrivningar.

– Det är svårt att få in vikarier och då får vi trycka ihop schemat.

Helena Gunnarsson menar att det inte är jobbet i sig det är fel på utan belastningen.

– Jag har en jättebra arbetsplats och ett underbart yrke. Jag trivs med mina engagerade kollegor och ledningen är bra. Här får vi verkligen utvecklas i jobbet.

Hon berättar om en chef som vill att verksamheten hela tiden ska bli bättre och som menar att brukarna mår bra om personalen mår bra.

På hemtjänstlokalen finns
ett skåp där personalen samlar frisörprylar och annat som kan sätta guldkant på brukarnas tillvaro och få dem att känna sig ompysslade. I ett annat skåp samlar de på spel och tidningar som brukarna kan dela på. Och Helena Gunnarsson själv har tagit initiativ till ett Instagramkonto där det positiva i verksamheten skildras.

– Vi har kommit långt på mitt jobb. Det enda som fattas är sex timmars arbetsdag.

Hon menar att arbetstiden är både en kvinnofråga och en klassfråga.

– Man är sönderstressad som småbarnsförälder och vi jobbar varannan helg. Man är helt död när man kommer hem och orkar bara det mest nödvändiga.

Hon nämner en undersökning hon läst om att kontorsmänniskor kan surfa privat upp till två timmar om dagen.

– Då kan de betala räkningar, beställa resor och återkoppla med barnens skola. Det kan jag aldrig göra på arbetstid. Vi som tjänar minst jobbar hårdast och vi orkar inte åtta timmar om dagen.
Fakta

”Vi som tjänar minst jobbar hårdast”

Namninsamling för sextimmarsdag i äldrevården
  • Kommunistiska Partiet i Göteborg har en namninsamling för sex timmars arbetsdag på kommunala äldreboenden och i hemtjänsten.
  • Undertecknarna av listorna kräver att försöket med sextimmarsdag med bibehållen lön på Svartedalens äldreboende istället för att avslutas ska göras permanent och utökas till hela den kommunala äldreomsorgen och hemtjänsten.
  • Partimedlemmar är runt på stadens äldreboenden och hemtjänstcentraler med listorna.
  • Tisdag 29 november kl 10.00, i Stadshuset, Gustav Adolfs Torg, kommer kommunalrådet Daniel Bernmar (V) att uppvaktas med listorna.
  • Överlämningen av underskrifterna till Bernmar är inte avslutningen på en kort kampanj om sextimmarsdag utan en första anhalt i ett långsiktigt arbete för att alla kommunala äldreboenden och hemtjänsten ska få sextimmarsdag.