Hoppa till huvudinnehåll

Starkt motstånd i Natos nya medlemsstat

– Montenegro är nu medlem i en aggressiv militärallians som för krig över hela världen efter ett beslut taget av ett splittrat parlament i ett splittrat land där folkmajoriteten är mot Nato, säger Marko Milacici, en av grundarna av Rörelsen för Montenegros neutralitet. Proletären möter honom i Podgorica, huvudstad i Natos nyaste medlemsstat.


Montenegro blev medlem i Nato utan att folket fick säga sitt. Det skedde trots att det var känt att det fanns en stor allmän opinion mot Natomedlemskap. Det slutgiltiga steget togs genom en omröstning i Montenegros parlament den 28 april 2017.

För att få veta hur det gick till när Montenegro fördes in i Nato träffar Proletären Marko Milacici, en 32-årig journalist och politiker, en av grundarna av Rörelsen för Montenegros neutralitet.

– Vi är många i detta land som vill ha hederlighet i politiken. Så börjar vårt tänkande, inleder Marko Milacici. Vi har en regering som inte har ändrats på 30 år, en kriminell regering som har förvägrat folket varje erfarenhet av demokratiska val. Detta gäng styrs av Milo Dukanovic och Demokratiska socialistpartiet har den totala makten över landets radio, tv och de flesta tidningarna. De har berikat sig enormt på alla nivåer i samhället med pengar stulna från folket.

Marko Milacici
– Dukanovic har för närvarande trätt tillbaka från posten som premiärminister, som nu innehas av Dusko Markovic. Men Dukanovic behåller ledningen för partiet och är den som har den riktiga makten och styr landet. Nuvarande premiärministern Markovic är bara en galjonsfigur.

• Ni bildade Rörelsen för Montenegros neutralitet för att ta upp kampen mot Nato. Hur gick det till?
– Vi startade 2014, och vi var en grupp unga intellektuella och en professor på universitetet som ansåg att något måste göras, att vi behöver en organisation för att samla unga människor att bekämpa denna maffiaregering. Vi bildade en NGO men det visade sig snart att vi inte bara behövde en” non-government organisation” utan en ”anti-government organisation”. Den viktigaste frågan för oss var att bekämpa Montenegros anslutning till Nato.

• Du skrev två berömda öppna brev, ett till USA:s ambassadör i Montenegro Sue Kay Braun i september 2013 och ett till ambassadörerna i Natoländerna i november 2015.
– Det öppna brevet till USA:s ambassadör var en protest mot deras krigspolitik över världen. USA och dess medlöparländer hade just attackerat Libyen, förstört landets infrastruktur, skolor, sjukhus, universitet och mördat Gaddafi och ett stor antal människor. De hade lämnat ett stort kaos efter sig. Libyen var bara det senaste exemplet.

– Jag påminde ambassadör Sue Kay Braun om alla krig USA startat, alla länder USA bombat, alla folk de mördat. Jag uppmanade ambassadören att inte starta samma process här i vårt land, inte liera sig med de kriminella i Dukanovics gäng.

– Det öppna brevet till ambassadörerna i Natos medlemsländer hade en talande rubrik: Skicka inte någon inbjudan! Det var då processen för Montenegros Natoanslutning hade startat. Jag uppmanade dem att inte bjuda in Montenegro att bli medlem i Nato. Då skulle de bli ansvariga för att ha dragit in vårt land i de Natokrig som pågår över hela världen. Vi behövde ingen inbjudan till Nato, vi behöver en inbjudan till demokrati.

• Vad fick du för respons på dina brev?
– Jag trodde inte att mina brev skulle ändra på deras stöd till den maffia som styr vårt land och som är beredda att öppna landet för Nato. Breven var ett sätt att agera och samla opinion mot Nato, mot de som alltid pratar om säkerhet och stabilitet men sprider död, rädsla och osäkerhet över hela världen.

– Det var ett sätt att skrika till regeringen: Gör inte det, era djävlar, dra inte hit Nato att ockupera vårt heliga land! De slog sönder Jugoslavien, Montenegro är den sista delen av denna process. Även Makedonien kommer att dras in. Efter det kommer Nato att kasta sig över Serbien och sedan Vitryssland.

• Hur gick det till när Nato skickade inbjudan till Montenegro att bli medlemsstat?
– Natos inbjudan kom i december 2015, en månad efter mitt brev till dem. Inbjudan riktades inte till Montenegros folk utan till den kriminella klick som styr landet. Den stora majoriteten i Montenegro är mot Nato. Natomedlemskapet är en process mellan två eliter, en här i Montenegro och en i Washington/Bryssel.

• Berätta om kampanjen med kravet på en folkomröstning om Natomedlemskap.
– Det var ett initiativ av Rörelsen för Montenegros neutralitet och det blev den mest diskuterade frågan i vårt land. Ett Natomedlemskap är något som förändrar ett land fullständigt. Det borde vara en självklarhet i ett demokratiskt land att folkomrösta om en sådan förändring. Men regeringen ville inte. De var rädda för att förlora, de visste att de skulle förlora. Vi har nämligen kommit över regeringens interna dokument som visar detta.

– En hemlig opinionsundersökning gjord av ett externt företag för regeringens räkning visade att 84 procent av Montenegros folk var emot Natomedlemskap och för en folkomröstning. Dokumenten visar också att även bland de som var för Nato ville 68 procent ha en folkomröstning först. Det blev ingen folkomröstning. Istället undertecknade Milo Dukanovic ett dokument om Montenegros anslutning till Nato under Natos utrikesministermöte i Bryssel i maj 2016.

• Var Natomedlemskapet en stor fråga i parlamentsvalet i oktober 2016?
– Inför parlamentsvalet skapade regeringen en stämning av rädsla och osäkerhet i landet. De använde medierna för att baktala och förolämpa alla som var emot Nato. Vi kallades för allt från ryska och serbiska spioner till skurkar och betalda agenter som tänkte ta makten med odemokratiska metoder. Detta gång på gång under flera veckor i tidningarna, radio och tv.

– Inför valdagen satte de igång en propagandakupp. De tillfångatog ett femtontal personer, ryssar, serber och montenegriner och anklagade dem för att planera en kupp natten till valdagen där 500 beväpnade män skulle ta sig in i Montenegro och ta makten efter det att de ha mördat premiärministern Milo Dukanovic! De anklagade oppositionen för att ha beställt kuppen och åtalade dess mest framstående ledare, främst från Demokratiska fronten.

– Parlamentsvalet genomfördes under dessa våldsamma attacker mot oppositionen. Det var en fars, valfusket var utbrett. Ändå kunde oppositionen under sådana fruktansvärda omständigheter få 39 av de 81 platserna i parlamentet. Det var nära. Regeringen fick 42 ledamöter, bara tre fler än oppositionen. Det visar vilken stämning mot regeringen som finns i landet.

– Trots all den grova propagandan mot oss och anklagelser om stats-kupp kunde de inte isolera oppositionen. Tvärtom visar valresultatet att stödet för vår sak är stor. Vi skulle ha vunnit under normala demokratiska förhållanden.

• Stämmer det att oppositionen bojkottar parlamentet efter valet 2016?
– Det är riktigt. Oppositionen genomför en total bojkott som omfattar alla parlamentariska församlingar över hela landet på alla nivåer. Den demokratiska oppositionen vägrar att ge den kriminella regeringen legitimitet att regera. Det var under denna bojkott som processen att göra Montenegro till medlem i Nato genomfördes.

– Det dokument som Milo Dukanovic skrev under i Bryssel 2016 röstades igenom av Montenegros parlament den 28 april 2017 med bara 46 av de 81 parlamentsledamöterna närvarande. Fyra av dessa tillhör oppositionen men vill att Montenegro ska vara med i Nato och deltog därför i denna omröstning. Montenegros president Filip Vujanovic deklarerade att det är ett bra beslut för landets säkerhet!

– Nu är vi med i en aggressiv militärallians som för krig över hela världen, genom ett beslut taget av ett splittrat parlament i ett splittrat land där folkmajoriteten är mot Nato. Beslutet är en kupp.

• Oppositionens totala parlamentsbojkott är okänd utanför Montenegro.
– Jag förstår det. Ändå driver EU-politiker en massiv kampanj för att få oppositionen att ändra sig. De kontaktar, ringer och e-mailar medlemmar i oppositionen nästan dagligen för att få dem att avsluta bojkotten. Men den fortsätter och det finns inga tecken på att den kommer att sluta.

– Men att bojkotta är inte tillräckligt. Vi måste gå över till en aktiv bojkott med demonstrationer på gatorna, aktivitet, möten.

• Hur är det att vara politiskt aktiv i Montenegro? Du har själv suttit i fängelse.
– Ja, men bara i 17 dagar. Det var i april 2015 när Natoanhängarna skulle fira Nato med ett stort möte. Jag och många andra fanns på plats för att protestera. En polis såg mig och kom fram till mig och sa, herr Milacici kan jag få ert identifikationskort. Jag svarade att han visste vem jag var och att det inte fanns någon anledning för mig att identifiera mig. Jag blev åtalad för att inte ha gjort som polisen sa. Jag fick böter på 500 euro som jag vägrade att betala.

– Målet gick vidare. I april 2017 blev jag dömd till 17 dagar i fängelse eller att betala böterna på 500 euro. Jag betalade inte och fick ta 17 dagar i fängelse. Tråkigt för familjen men positivt för att propagera mot Nato. Vi brände en stor Natoflagga utanför fängelset när jag skulle in. Det blev bilder i media och diskussion. Bra för oss.

• Har du något ytterligare du vill framföra till Natomotståndarna i Sverige?
– Vår rörelse har kämpat för att hindra den kriminella regeringen att sälja vårt land, att låta andra ockupera vårt land och att föra Montenegro in i Nato. Det kan tyckas som att vi har misslyckats. Vi ser det inte så. Vi har kämpat under väldigt svåra omständigheter mot människor som har obegränsad tillgång till radio, tv och tidningar och poliser av alla sorter. Ändå har vi samlat en stor opinion i och utanför parlamentet. Det är en seger.

– Vi vill ha ett oberoende, neutralt och självständigt Montenegro. Vi vill ha goda relationer med våra grannar, inte minst med Ryssland och Serbien som vi delar traditioner, kultur och historia med. Vi kämpar mot en politisk maffia led av Milo Dukanovic. Vi fortsätter att kämpa och vi kommer att segra.
 Mario Sousa

Fakta

Starkt motstånd i Natos nya medlemsstat

Montenegro
  • Republiken Montenegro är en av sex tidigare republiker i Jugoslavien.
  • Ligger vid Adriatiska havet mitt emot Italiens östkust och har landgräns mot Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kosovo och Albanien.
  • Har 620.000 invånare och en yta på 13.800 kvadratkilometer (Sverige 450.000 kvadratkilometer).

Icke EU-land med euron som valuta

  • Montenegros valuta är euro, men landet är inte med i EU.
  • När Jugoslavien splittrades blev Montenegros valuta så småningom tyska D-mark. Detta som ett avståndstagande från Serbien, politiskt och ekonomiskt, med vilken Montenegro tidigare hade den gemensamma valutan dinar.
  • Att det blev just tyska mark beror på att Tyskland spelade en framträdande roll i uppsplittringen av Jugoslavien under 1990-talet.
  • När D-marken försvann för euron 2002 hade Montenegro ingen valuta. Landets ledning gjorde då en överenskommelse med en tysk bank, varifrån de köper euro att ha som valuta.
  • Det betyder med andra ord att högern som styr landet gav en tysk bank rätten att styra Montenegros ekonomi.