Hamnstrejken

Hamnarbetare redo för ny strejkomgång

Den första vågen av strejker för Hamnarbetarförbundet är avklarad. Men eftersom arbetsgivarsidan inte visat något intresse för en förhandling så kommer med stor sannolikhet strejken att fortsätta nu på fredag. ”Kampviljan är stor”, säger Hamnarbetarförbundets ordförande, Martin Berg, till Proletären.
Fotograf: Hamn4an
Publicerad 27 maj 2025 kl 13.59

Hamnarbetarförbundet har precis avslutat sin första strejkomgång i Sveriges hamnar. Målet är att få till en större säkerhet för sina förtroendevalda samt bättre villkor för bemanningsanställda.

Erik Helgeson, vice ordförande i Hamnarbetarförbundet, menar att strejken fått ett större genomslag än väntat, rent materiellt, mot arbetsgivaren. Om inte något oväntat händer innan fredag 30 maj väntar ännu en våg av strejker från förbundet.

– Vi har meddelat arbetsgivarsidan att uppehållet just nu är ett ypperligt tillfälle att inleda en förhandling. Men jag har inte fått någon indikation på om de vill prata eller låta bli, säger Erik Helgeson till Proletären.

Foto: Robert Wettersten/Proletären

I slutet på förra veckan meddelade Sveriges Hamnar att de skickat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD) gällande hamnarbetarnas strejk. Arbetsgivarsidan hävdade då att strejken var ett brott mot lagen eftersom LO-facket Transportarbetareförbundet precis tecknat ett nytt kollektivavtal med Sveriges Hamnar. Något som skulle tvinga fristående Hamnarbetarförbundet in i ett så kallad hängavtal med arbetsgivaren.

I enlighet med antistrejklagen från 2019 – som väckte protester bland många radikala fackliga arbetare – skulle hamnarbetarnas strejk med stor sannolikhet blivit sedd som icke-giltig av AD om strejkens syfte till exempel handlade om högre löner – något som regleras i Transportarbetareförbundets nya avtal. Men eftersom Hamnarbetarförbundets krav handlar om bättre säkerhet för förtroendevalda samt bättre villkor för bemanningsanställda, godtog AD inte Sveriges Hamnars stämningsansökan.

”Arbetsdomstolen har funnit att stridsåtgärderna inte har till syfte att tränga undan det befintliga kollektivavtalet eller att utöva påtryckning i någon rättstvist. Sveriges Hamnars invändningar mot stridsåtgärderna kunde därför inte godtas”, skrev AD i ett utlåtande den 26 maj.

– Så här i efterhand misstänker jag att anledningen till stämningsansökan inte var för att få ett stopp på strejkerna, utan en politisk kampanj för ytterligare inskränkningar i strejkrätten, säger Erik Helgeson och fortsätter:

– Arbetsgivarsidan har skickliga jurister och väldigt mycket pengar. Vi var lite nervösa inför beslutet men så här i efterhand verkar det som att arbetsgivarna använt domstolen för att driva en opinion.

Foto: Press/Hamnarbetarförbundet

Martin Berg, ordförande för Hamnarbetarförbundet, menar att frågan om ett utökat skydd för förtroendevalda är en viktig fråga för förbundets medlemmar.

– Kampviljan är stor. Våra förtroendevalda känner sig rädda för att agera och att de inte kan uttrycka sig som vanligt på sina arbetsplatser. Det ska inte vara så, säger Martin Berg till Proletären.

– Om en arbetsgivare inte sköter sig så ska det kosta. Då krävs det en annan slags reglering av skadeståndet. Det vi har idag biter inte riktigt. Men samtidigt, sköter sig arbetsgivaren så kostar det ingenting, säger Martin Berg.

Det var i februari som Erik Helgesson fick beskedet om att han fått sparken från sitt jobb på Roro Terminals efter att han, som förtroendevald, förberett Hamnarbetarnas blockad av krigsmateriel till och från Israel. Arbetsgivarsidan hävdade då att Helgeson var en risk mot rikets säkerhet. Ett absurt påstående som både Helgeson och Hamnarbetarförbundet avfärdat.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: