Hoppa till huvudinnehåll

Ankeborg – och alla individualister som där bor

Nu i september är det 75 år sedan första numret av Kalle Anka & C:o, Sveriges äldsta ännu utkommande serietidning, nådde kioskhyllorna. Proletärens kulturredaktör slänger ett klass-öga på Ankeborg och några av dess invånare.

Disney / Montage: Proletären

Ankeborg (engelska: Duckburg) ligger någonstans på den amerikanska västkusten i den fiktiva delstaten Calisota. Tänk Kalifornien. 

Om den matchar förlagorna San Francisco/Los Angeles, så är det en stad med enorma sociala problem, av vilka vi bara ser skymtar av i serien.

Klassklyftorna är kolossala. Det finns en enorm rikedomskoncentration i staden. Här bor några av ankvärldens rikaste och mest hänsynslösa monopolkapitalister, men också några av ankvärldens fattigaste diversearbete och trasproletärer.

Första numret av Kalle Anka & C:o, utgivet september 1948.

Kalle-serierna kryllar av anakronismer, men utspelar sig oftast i något slags amerikanskt fyrtio- eller femtiotal. En tid som, åtminstone för vita ankor med kapital, räknas som någon form av guldålder. Efterkrigs-högkonjunkturen är inte lika stark som den var i verkliga livet, men det verkar ändå finnas en del jobb. Tyvärr är de flesta inom von Anka-sfären, där varken arbetsmiljösäkerhet eller skälig lönesättning förekommer. Någon organiserad arbetarrrörelse finns inte och klasskampen bedrivs enbart nedåt.

KARL MAGNUS ANKA

”Kalle” bland vännerna. Huvudrollsfigur i det ankeborgska dramat. Alkoholiserad proletär (”läskeblask”… yeah, right – har ni sett abstinensbesvären eller?). Nyckfull, våldsam och med grava psykiska problem. Det är fullkomligt ofattbart hur han får ha kvar vårdnaden om knattarna. Hemma är det ständiga vredesutbrott följt av våld eller hot om våld. Att inte grannarna gjort en orosanmälan till ank-soc är för denne kulturskribent helt obegripligt.

Kalle har haft många, många jobb men aldrig lyckats behålla något särskilt länge – vilket dels vittnar om den bristfälliga anställningstryggheten i Ankeborg, men också om hans personliga inkompetens. 

KNATTARNA

De tre små knattarnas disharmoniska tillvaro bäddar för många BUP-timmar senare i tonåren. Att de döptes till rimmande namn lär inte hjälpa.

Oklart hur det går i skolan för dem, men de är i alla fall aktiva i scout-sekten Gröngölingarna (och dyrkar en bok som har ”svar på allt”.)

Knattarna är ibland väldigt malliga och för sig med en för medelklassen typisk självsäkerhet, vilket är märkligt då deras vårdnadshavare är en luspank diversearbetare. Kanske är det någon slags kompenserande eller självillusorisk charad.

Disney / Egmont
Monopolkapitalisten och koloniale exploatören Joakim von Anka skiter i både fattiglappar och fysikens lagar.

JOAKIM VON ANKA

Var ska man börja? En ”self-made duck” och entreprenör, skulle han säkert säga. Kallblodig monopolkapitalist och kolonial exploatör säger vi. Med tanke på hur lite han betalar sin brorson Kalle i lön för alla farliga och hälsovådliga jobb törs man knappt tänka hur arbetarna på hans slavverkstäder världen över har det. 

von Anka är själva sinnebilden av en gammal industrikapitalist, men saknar helt och hållet den ansvarskänsla för samhället och det kulturella patos som delar av 1900-talsborgerligheten åtminstone ville ge sken av att ha. Istället har han byggt ett personligt tempel till mammon i form av en enorm pengabinge mitt i staden. Som ett slags långfinger åt alla fattiglappar.

von Anka är inte den ende rike skitstöveln i stan. Bland rivalerna finns bland annat den gamle gruvstjälande apartheid-boern Flint-
hjärta samt malm- och fossilbränslekapitalisten von Pluring.

BJÖRNLIGAN

Björnbusarna, avindividualiserade, med nummer istället för namn, är sprungna ur Ankeborgs trasproletariat. Identitets-oredan förvärras ytterligare i och med det faktum att de är hundar, inte björnar (engelska: Beagle Boys). 

Det sociala arvet väger tungt – alla i släkten, inklusive deras ensamstående moder, är brottslingar. De har åkt in och ut ur Ankeborgs Sing-song-fängelse hundratals gånger och återfaller alltid i kriminalitet och antisocialt beteende. 

Det är uppenbart att det amerikaniserade fängelsesystemet i Ankeborg fullkomligt skiter i rehabilitering. Förmodligen finns där privata aktörer, kanske bolag ur von Anka-sfären, som tjänar pengar på att folk kastas i finkan.

Björnbusarna stjäl allt som inte är fastskruvat, men satsar oftast på att komma åt von Ankas förmögenhet. Som läsare förväntas vi heja på kapitalisten. Men för att parafrasera Brecht: Vad är väl att råna en pengabinge mot att uppföra en? 

KAJSA ANKA

Man undrade länge om det rådde någon slags saudisk könsapartheid i det i övrigt ganska så borgerligt liberala Ankeborg. För liksom den gamla OLW-reklamen ville man bara fråga: var är brudarna? Kajsa Anka var snudd på ensam representant för det kvinnliga könet. Och ingen särskilt stark sådan. En småborgerlig, koketterande narcissist. 

Så skildras för övrigt de flesta kvinnor i ankvärlden. Den enda kvinnan med lite rimlig agens och ambitioner är ju Magica de Hex, illegal invandrare från Italien och goth-ikon.

ALEXANDER LUKAS

Antisocial lat vagabond och individualist. Skyr arbete som pesten. Men är åtminstone ingen börda för välfärden – har, tack vare någon form av ockult rit, världens jävla flax och hittar pengar var han än vänder sig.

Befinner sig i en slags perverterad, destruktiv kämpalek med sin kusin Kalle om Kajsas hjärta. Ett triangeldrama som en vacker dag lär sluta i någon sorts hedersrelaterad våldshandling. 

SIGGE MCKVACK

von Ankas privata pilot. En av många lönearbetare som den gamle kapitalisten avskyr. McKvack får ha kvar jobbet bara för att han brutit det fackliga löftet och lagt sig långt under normal lönenivå. 

Men som så ofta när det anlitas icke-kollektivavtalsansluten arbetskraft så får beställaren precis vad han eller hon betalat för – McKvack är en av ankvärldens sämsta och mest olycksbenägna piloter.

OPPFINNAR-JOCKE

Ett skolexempel på att ”tech-genier” sällan blir rika – bara de kapitalister och extroverta lirare som köper upp deras patent. Den stackars autistiske ungkarlen lever i nöd, medan von Anka gör sig ännu rikare på hans uppfinningar. Skärp dig, för fan – ha lite hantverkarstolthet och ta ett snack med honom. 


SVERIGEKOPPLINGAR

  • Kalle Anka besökte Bokmässan i Göteborg 2019. Staden var sig… inte särskilt lik. Men vad kan man begära när serien tecknas i Spanien och tidningen ges ut i Malmö? Det overkligaste var dock att det var ordning och reda på elsparkcyklarna i staden.
     
  • Kalle Anka-partiet är något av en svensk kulturinstitution och kammar alltid hem några röster i riksdagsvalen. Men de svenska politiska kopplingarna tar inte slut där. Valåret 2014 gjorde Kalle Anka & C:o en Almedalen-special med några kända svenska plyten i ”ankskrud” – bland annat den nyliberala bulldozern Fredrik Reinfeldt och sossepampen Stefan Löfvén.

 

Skrivet med stor kärlek och respekt för källmaterialet. Skribenten har Kalle Anka & C:o att tacka för sin läskunnighet.

Alla bilder © Disney / Egmont