Hoppa till huvudinnehåll

Är du nästa arbetarförfattare?

Föreningen Arbetarskrivare tar emot bidrag till sin nyligen utlysta stipendietävling. – Alla som har något att berätta, som har språk inom sig som vill komma ut, borde söka stipendiet, säger författaren Susanna Alakoski till Proletären.

Susanna Alakoski (Svinalängorna, Oktober i fattigsverige, Bomullsängeln med flera) är känd för sina skildringar av arbete, klass och social utsatthet.
Bengt Oberger / Montage: Proletären

Förra veckan utlyste Föreningen Arbetarskrivare sin årliga stipendietävling. Stipendiet är på 5.000 kronor och kan sökas av alla som ännu inte utkommit med med en egen bok. 

För att söka stipendiet krävs att man skickar in en novell, dikt eller utdrag ur ett större opublicerat verk på max 15.000 tecken, senast den 15 januari.

Föreningen välkomnar alla bidrag som skildrar ”dagens samhälle, arbetsliv, sociala sammanhang och klassfrågor”. Alla bidrag anonymiseras och bedöms av stipendiekommitté bestående av författarna Susanna Alakoski, Doris Dahlin, samt Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap.

Bo Jonsson / Föreningen Arbetarskrivare
Förra årets stipendievinnare Lejla Cato från Malmö (till höger), som fick priset för texten Demensepidemin. Här med prisutdelaren Helen Rådberg.

Susanna Alakoski är med i kommittén för andra året i rad. Hon berättar för Proletären om det 80-tal texter som kom in förra året.

– De handlade om allt från jourarbete, covidläget, frukostpauser och gruvarbete till att arbeta inom hemtjänst och köpcentra och att ha handlag för taft och ylle, siden och bomull. En del skickade in dikter och någon utdrag ur en roman i vardande. Kommittén läser alla texter och vaskar fram ett antal favoriter, som sedan diskuterades gemensamt. Nivån på texterna var påfallande hög vilket gladde oss.

– Alla som har något att berätta, som har språk inom sig som vill komma ut, borde söka stipendiet. Jag vill bli överraskad.

Hur tycker du att arbetarlitteraturen i Sverige mår idag?

– Utmärkt. Den har alltjämt sin egen röst, sitt eget sound och sina egna viktiga och starka berättelser.