Hoppa till huvudinnehåll

Valet i Storbritannien: Arbetarklassen röstade åter för att lämna EU

Labour straffades av arbetarna i valet i Storbritannien. Premiärminister Boris Johnson får stor majoritet för att genomföra brexit.

Jeremy Corbyn har meddelat att han kommer att avgå som Labourledare.

Med bara ett av 650 valdistrikt kvar att proklamera vinnare står det klart att det konservativa Torypartiet gjort sitt bästa val i andelen röster (45 procent) sedan Margaret Thatcher blev premiärminister 1979, och har vunnit sin största majoritet i parlamentet sedan 1987.

Labour tappade åtta procentenheter av andelen röster (32 procent jämfört med 40 procent 2017) och får 59 platser färre i underhuset än 2017, medan de konservativa vinner 47.

Det betyder att premiärminister Boris Johnson har egen majoritet för att genomföra sitt enda egentliga vallöfte: Att Storbritannien, tre och ett halvt år efter folkomröstningen 2016, till slut ska lämna EU. Johnson kommer inte längre vara beroende av det nordirländska lojalistpartiet DUP:s röster för att få sitt brexitavtal genom parlamentet.

Som den tidigare Labourledamoten George Galloway förutspådde i en intervu med Proletären i veckan är det framför allt de traditionella arbetarklassfästena som övergett Labour.

Labour, vars valmanifest innehöll ett löfte om en ny folkomröstning, straffades hårt av väljarna i mellersta och norra England. I flera valkretsar i norr valdes för första gången någonsin en konservativ kandidat framför Labours. Undantaget är Liverpool, där stödet är starkt för både Labour och EU, efter att Liverpool fått EU-pengar för att rusta upp staden efter nergången under Thatcher på 1980-talet.

I valet 2017 gjorde Labour sin största ökning i röstetal sedan 1945. Nu gör de istället sitt sämsta val i antalet platser i parlamentet sedan 1935. Skillnaden beror framför allt på att Labour vid valet 2017 fortfarande lovade att respektera resultatet i folkomröstningen om brexit.

Labours ledare Jeremy Corbyn, som vann stort i sin valkrets Islington North i London, har meddelat att han inte kommer att leda partiet i nästa val. Nu stundar en strid om åt vilket håll partiet ska gå. Räkna med att partihögern kommer att skylla valresultatet på Corbyn och på de progressiva förslagen i Labours valmanifest – inte på sveket i brexitfrågan – för att få Labour att åter svänga höger.