Ledarkrönika: Arbetarna ska inte betala inflationen
Storföretagen gör miljonvinster och skapar den inflation som vi arbetare nu förväntas betala för med uteblivna löneökningar.
Varje gång man inte tror att man kan bli mer sviken av LO-facken än man redan är, lyckas någon av de anställda karriäristerna uttala sig än värre. Nu senast är det IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä som slår fast att arbetarna i Sverige inte behöver kompenseras för den skenande inflationen.
Samtidigt som alla känner av de ökade priserna på mat, el och drivmedel vill LO-facken rea ut vår arbetskraft. Nu när tillfället finns att sätta hårt mot hårt, och kräva både kompensation och rimligt betalt för vår arbetskraft, viker LO:s anställda tjänstemän ner sig innan de ens har kommit till förhandling. Fackens toppskikt visar tydligt att de tänker bidra till att låta arbetarna betala för inflationen.
Detta trots att inflationen inte beror på några löneökningar. Det har ju knappt varit några löneökningar i Sverige på lång tid. Utan i avtals- efter avtalsrörelse, ända sedan finanskrisen 2008, har facken tryckt ner inflationsbekämpningsmålet på två procent i halsen på Sveriges arbetare.
Arbetsköparorganisationerna har till och med gått så långt att de tyckt att löneökningar ska utebli, eftersom det enligt riksbankens beräkningar varit nollinflation i Sverige. Trots att man inte räknar med bostadspriserna i inflationsmåttet. Priset för boende är ju för många hushåll den stora återkommande kostnaden varje månad.
Orsaken till inflationen i Sverige är att företagen vägrar att låta vinstmarginalerna stå tillbaka en enda millimeter. Företagen vill fortsatt ha stora aktieutdelningar och samla vinster på hög, eller spendera pengarna i det stora slukhålet spekulationsekonomin. Där är orsaken till inflationen.
Undersköterskor i kommunerna har en genomsnittslön på 27.450 kronor, medan omsorgsbolaget Attendo gjorde en vinst på 135 miljoner före skatt enbart under tredje kvartalet 2021. Att kräva ett tak för företagens vinster är ett betydligt snabbare och effektivare stopp för inflationen än att Sveriges arbetare ska betala för den med reallönesänkningar.
Företagens vinstkalas har bara fortsatt och fortsatt trots finanskrisen 2008, de rika blir bara rikare i Sverige. Jag tror att vi är väldigt många som är trötta på att betala för de rikas lyxliv. Tillsammans måste vi kräva riktiga lönehöjningar. Det handlar om att facken måste ställa krav. Tänker facken inte göra det så får vi som jobbar göra det själva, tillsammans med våra arbetskamrater.