Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmiljöverket får kritik av brandmän – inget görs åt cancerfaran

Brandmän riskerar att få cancer i högre grad än andra arbetargrupper. Men trots det erbjuder bara 17 av de 81 räddningstjänsterna screening för att upptäcka sjukdomen.

Brandmän utsätts ofta för cancerogena ämnen i partiklar. Men bara 17 av 81 räddningstjänster erbjuder screening som kan upptäcka sjukdom.
Sörmlandskustens räddningstjänst

Det var för två år sedan som Världshälsoorganisationen WHO larmade om att brandmännen drabbas av cancer i högre grad än genomsnittet av befolkningen. Det handlar i första hand om urinvägscancer, prostata- och lungsäckscancer.

– Hos oss har alla en kollega som gått bort i cancer. Det är skrämmande, säger Martin Bruér, brandman och skyddsombud för Kommunal i Östra Blekinge där facket lyckats få till årliga undersökningar.

På en konferens, arrangerad av Brandmännens cancerfond, lade han fakta på bordet. Han fick igenom screening men hade velat ha mer:

– Jag lade med hela WHO:s rapport. Varsågod, de har klassat hela yrket som cancerfarligt. Ni kan inte blunda för det här. Blodscreening borde vara obligatorisk, i alla fall efter en viss ålder, så att man kan hitta cancer mycket tidigare.

I Östra Blekinge screenas nu alla brandmän över 50 år, en gång om året. Men brandförsvaret där är ett av få undantag. I allmänhet har kommunernas räddningstjänster inte agerat: enligt en enkät som Kommunalarbetaren gjort är det bara 17 av de 70 räddningstjänster som svarat på enkäten, som erbjuder sina anställda regelbunden screening för att upptäcka cancer. Elva av de sammanlagt 81 räddningstjänsterna har inte svarat.

Östra Blekinge är ett relativt litet brandförsvarsdistrikt, med elva stationer och två huvudstationer: i Karlskrona och i Ronneby. Men i större distrikt, som Karlstad, Skåne Mitt och Skåne Nordväst samt Stor-Göteborg och Uppsala, får brandmännen inte den screening som kan upptäcka cancer i tid. Stor-Stockholms räddningstjänst har inte besvarat enkäten.

Också Arbetsmiljöverket får kritik av brandmännen. Förre brandmannen Mikael Svanberg arbetar med frågan på Kommunals förbundskontor.

– Vi jobbar mot Arbetsmiljöverket och är frustrerade över att det inte hänt något där trots att det är två år sedan WHO kom med sin klassning, säger Svanberg till KA. Jag skulle gärna se ett nationellt ställningstagande kring screening. Till dess driver vi frågan lokalt.