Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmiljöverket: Kommunalare behöver inga arbetsskor

Arbetsmiljöverkets utredning skulle bli första steget mot betalda arbetsskor, lovade Magdalena Andersson på Kommunals kongress. Så blev det inte, myndigheten säger nej till statligt krav på arbetsskor. Proletären har pratat med tre välfärdsarbetare om deras tankar kring utredningen.

Arbetsskor – ingen nödvändighet, säger Arbetsmiljöverket.
Genrebild/Artur Szandrowski

En färsk rapport som Arbetsmiljöverket (AV) lämnat till den avgående regeringen kom fram till att det inte finns tillräckligt säkra orsakssamband mellan arbetsskor och arbetsskador för ett statligt krav på arbetsskor åt välfärdsarbetare.

– De borde komma ut och testa våra yrken i foppatofflor, säger undersköterskan och skyddsombudet Mikaela Forss om AV:s slutsats.

Inom mansdominerade yrken är det ofta praxis att rätten till skyddsskor ingår i kollektivavtalet och bekostas av arbetsgivaren. För kommunalanställda är det däremot ovanligt, och arbetarna kan själva behöva betala tusentals kronor om året för ändamålsenliga skor.

Kommunalanslutna skyddsombud har de senaste åren drivit frågan. De har organiserat sig i Facebookgrupper som Gå för skor och Rätten till fria arbetsskor. De har organiserat namninsamlingar och på Kommunals kongress lyftes flera motioner i frågan.

Undersköterskor, barnskötare och hemtjänstpersonal går i många fall tusentals steg om dagen. De riskerar förslitningsskador och belastningsskador. Många utsätts för halkrisk och det är inte helt ovanligt att anställda i vårdyrken får urin, fostervatten eller blod på sina privata skor.

På Kommunals kongress förra året utlovade Magdalena Andersson en statlig utredning, som ett första steg på vägen mot ett statligt krav på arbetsgivaren. 

– Det här är nästa steg mot arbetsskor. Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag att se över hur vi kan förebygga belastningsskador i rygg, höfter och knän genom bra utrustning, exempelvis rätt slags skor. Det är ett steg i rätt riktning, citeras statsministern i facktidningen Kommunalarbetarens artikel från kongressen.

Jag hade en kollega som riskerade att bli sjukskriven på grund av dåliga skor. Då sa läkaren till henne att köpa bättre skor till arbetet. Som ensamstående mamma så kostade det henne en veckohandling.

Utredningen blev av, men steget mot gratis arbetsskor uteblev. I utredningen skriver AV att enligt deras statistik finns det inga direkta orsakssamband mellan långvarigt gående och stående, och besvären som vårdanställda upplever – eftersom besvären kan uppkomma av andra orsaker.

I uppdraget från regeringen skulle AV också svara på ifall de ansåg det nödvändigt med en djupare analys för att avgöra om arbetsskor kunde förebygga skador i arbetet. Men myndigheten tycker inte det behövs. 

I flera kommuner är arbetsgivaren skyldig att förse anställda med skor. De fackligt engagerade undersköterskorna och barnskötarna fortsätter sätta press på lokal nivå, trots bakslaget i den statliga utredningen. 

Röster om utredningen:

privat
Frida Turander, Jenny Larsson och Mikaela Forss.

Frida Turander, undersköterska, Hagfors

– Arbetsmiljöverket har i sak rätt i sin slutsats att det inte går att bevisa att våra förslitningsskador beror just på skorna, och att det finns annat i vår arbetsmiljö som också kan vara orsaken – samtidigt som riktigt bra arbetsskor garanterat skulle förhindra mycket lidande för oss på golvet. Det är ungefär som med utmattningssyndrom. Vi vet att det har att göra med arbetsmiljön men det går inte att peka ut en specifik orsak utan det är helheten – och därför tillåts det fortsätta. 

Jenny Larsson, barnskötare och skyddsombud, Upplands-Väsby

– Jag blev otroligt upprörd när jag hörde om utredningen. Jag tycker att Arbetsmiljöverket i detta fallet inte gjort sitt jobb. Hur har de kommit till den slutsatsen? Har de verkligen sett vår arbetsmiljö? Hur kan det inte påverka våra kroppar att gå med gamla, slitna och icke-ergonomiska skor?

– Jag har kollegor som gått till kiropraktor på grund av ryggsmärtor och problem med hälsenorna. De ifrågasätter direkt varför man inte har bättre skor, men det är inte lätt på en låg lön.

– Om vi halkar på jobbet så frågar chefen vad vi hade för skor. Vi har inomhusskor, gympaskor, gummistövlar och vinterskor, det behövs i vårt yrke. Vi är ute i alla väder, oavsett om vi inte har bra skor eller kläder, för det ingår i våra arbetsuppgifter.

Mikaela Forss, undersköterska och skyddsombud, Falkenberg

– Skorna som vi behöver på jobbet är jättedyra i förhållande till våra löner. Vi behöver bättre skor för att vi utför lyft, går på hårda golv och riskerar att halka. Har man inte bra skor så påverkas inte bara fötter och ben, det sprids hela vägen upp till ryggen. Hållningen ställs ju in via fötterna.

– Jag hade en kollega som riskerade att bli sjukskriven på grund av dåliga skor. Då sa läkaren till henne att köpa bättre skor till arbetet. Som ensamstående mamma så kostade det henne en veckohandling.

Fotnot: I en första version av artikeln påstods felaktigt att AV kommit fram till att det inte finns något samband mellan arbetsskor och arbetsskador.