Hoppa till huvudinnehåll

Återhållsamt svar från Hizbollah – Israel provocerar på flera fronter

Libanesiska Hizbollahs drygt 300 raketer som avfyrades mot israeliska militärbaser i helgen bedöms vara inom ramen för att Israel inte ska eskalera ytterligare. Samtidigt fortsätter Israels folkmord i Gaza, och säkerhetsminister Ben-Gvir ökar spänningarna runt Jerusalem.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah under sitt tv-sända tal i söndags. Den mördade befälhavaren Fuad Shukr infälld.
Al-Manar TV

I söndags morse kom det utlovade svaret från den libanesiska milisen Hizbollah på Israels mord på organisationens befälhavare Fuad Shukr för snart en månad sedan. Åtminstone den första delen av svaret, beroende på om Israel nu avhåller sig från fortsatta attacker djupt in i Libanon.

Det var budskapet från Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal på söndagskvällen. Nasrallah betonade att Hizbollah enbart siktat in sig på militära mål, med fokus på Glilotbasen norr om Tel Aviv, där flera israeliska underrättelsetjänster, bland annat Mossad, har sitt huvudkontor.

Enligt Israel ska attacken på Glilot misslyckats genom att Israel med stridsflyg slog ut ”tusentals” avfyrningsramper i Libanon redan före att Hizbollah avfyrade 320 raketer mot flera baser i Israel och de ockuperade Golanhöjderna. Det motsades av Nasrallah, som menar att Israel som vanligt både ljuger om sina framgångar och mörkar sina förluster. I vilket fall ses Hizbollahs svar av de flesta bedömare som tillräckligt återhållsamt för att inte utlösa ett större krig i regionen. 

Hizbollah lägger skulden för mordet på Shukr på Israels underrättelsetjänster. Bland annat Mossad, som motsvarar USA:s CIA som utför operationer i utlandet, och Unit 8200, som är militärens signalspaningsenhet – och som fått kritik i Israel för att ha varit oförberedda på Hamas  attack på Israel den 7 oktober förra året. Nasrallah nämnde i sitt tal specifikt Unit 8200, som också huserar i Glilot.

Det var den 30 juli som Fuad Shukr mördades i en attack mot sitt hem i Beirut, där också hans fru, två andra kvinnor och två barn dödades. Bara timmar senare mördades palestinska Hamas politiska ledare Ismail Haniya i Irans huvudstad Teheran. 

Haniya var en av Hamas huvudförhandlare i de samtal om eldupphör i Gaza som letts av Egypten, Qatar och USA, och som är anledningen till att Iran fortfarande inte gjort en motattack på Israel. Om det blir vapenvila i Gaza kan Iran låta bli att svara på mordet på Haniya, är budskapet från Teheran.

Att Hizbollah tagit nästan en månad på sig innan sitt svar på mordet på Shukr hänger ihop med att man velat invänta de utdragna men hittills fruktlösa förhandlingarna. Förhandlingar som USA:s utrikesminister Antony Blinken beskrivit som den kanske sista chansen att få slut på kriget, men där han trots USA:s totala stöd till Israel inte lyckats få premiärminister Benjamin Netanyahu att gå med på en uppgörelse som också skulle släppa den israeliska gisslan som fortfarande hålls i Gaza.

– Vårt mål är att få slut på aggressionen mot Gaza, så vi gav det en chans. Men efter all den här tiden är det tydligt att Netanyahu bara kommer med nya villkor, och amerikanerna arbetar tillsammans med honom och det är bara slöseri med tid, så det fanns ingen anledning att vänta längre, sade Nasrallah i sitt tal i söndags.

En av de stora stötestenarna är Israels fortsatta militära närvaro i Gaza, i den så kallade Philadelphi-korridoren vid gränsen mot Egypten, vilket Hamas vägrar gå med på. Dels för att det inte finns någon garanti för fred om inte ockupationsstyrkorna drar sig tillbaka, men också för att Israel då kontrollerar gränsövergången vid Rafah och kan fortsätta svälta ut de belägrade Gazaborna genom att inte tillåta nödhjälp komma in i Gaza. 

Under tiden fortsätter de allra mest extremistiska ministrarna i Netanyahus högerextrema regering att elda på spänningarna runt Jerusalem. Ministern för inrikes säkerhet Itamar Ben-Gvir, som flera gånger provocerat runt al-Aqsamoskén, deklarerade i måndags att han vill bygga en synagoga på Tempelberget där al-Aqsamoskén står. 

Ett uttalande som fått Netanyahu att gå ut och intyga att det så kallade status quo, som innebär att Jordanien sedan 1967 ansvarar för att muslimernas heliga plats bevaras och att judar istället får be vid Västra muren, fortsatt gäller. Försvarsminister Yoav Gallant – som förkastat Netanyahus tal om en ”total seger” i Gaza som ”nonsens”, och ligger i alltmer öppen strid med premiärministern – skriver på X att Ben-Gvirs oansvariga uttalanden och handlingar äventyrar Israels nationella säkerhet.

Hamas har också i ett uttalande fördömt Ben-Gvirs utspel som farligt och uppmanat palestinierna på den ockuperade Västbanken att gå ut på gatorna till stöd för al-Aqsamoskén. 

Samtidigt fortsätter Israels skoningslösa bombningar av Gaza. Bara under måndagen dödades minst 33 palestinier i attackerna. På tisdagsmorgonen ytterligare 20. Samma dag kom också nya siffror från hälsomyndigheten i Gaza som visar att minst 40 476 palestinier dödats i Gaza sedan den 7 oktober.