Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lärare

Ledarkrönika: Avskaffa marknadsskolan?

Skolfrågorna har hamnat i skymundan i årets valrörelse trots att det är en av väljarnas viktigaste frågor.


Svensk skola är allt annat än jämlik och rättvis. Att det beror på det världsunika svenska friskolesystemet, både vet och förstår de flesta, så även den mest inbitne borgare.

Förra året var det 34.837 gymnasieelever som inte tog sin examen. Det motsvarar var tredje elev i årskullen. I grundskolan saknade var fjärde elev fullständiga betyg och 15.700 var inte behöriga att börja gymnasiet.

Skillnaderna runt om i landet är stora. I småländska Lessebo hade 51 procent av eleverna godkända betyg i alla ämnen medan 94 procent hade det i Lomma och Danderyd. 

Skillnaderna mellan friskolor och kommunala skolor är stora. Att friskolor sätter fler glädjebetyg är väl belagt i statistik och forskning.

Resursbrist och segregation utgör skolans vardag. Liksom vinstutdelning till privata bolag. Den största friskolekoncernen Academedia gjorde senaste räkenskapsåret en vinst på 784 miljoner kronor och ska dela ut 185 miljoner till sina aktieägare. 

Skolfrågorna har hamnat i skymundan i årets valrörelse, trots att väljarna har dem som en av de absolut viktigaste valfrågorna. En stor majoritet av väljarna vill förbjuda vinstdrivande företag i skolan och 64 procent vill förstatliga skolan.

Dessa strömningar har i alla fall partierna till vänster försökt fånga upp. ”Avskaffa marknadsskolan” lyder en av Vänsterpartiets valaffischer. ”Skolan ska vara en plats för kunskap, inte vinster” lyder en sosse-affisch.

Vad bra, tänker jag, att dessa partier äntligen är för att förbjuda friskolorna. Kapitalism och marknadstänkande hör helt enkelt inte hemma i skolvärlden. Men när man granskar de två partiernas skolpolitik visar det sig att de inte alls vill ta bort friskolorna. Vänsterpartiet vill inte ens avskaffa det fria skolvalet, deklarerade Nooshi Dadgostar i SVT:s partiledarutfrågning. 

Men den som kan det minsta lilla om den svenska marknadsskolan vet att det enda sättet man kan stoppa friskolornas vinstuttag på är genom att förbjuda dessa skolor helt. Koncernbidrag, inköp av tjänster från egna bolag och trixande med bokföringen gör att de lätt kan få ut sin vinst trots ett vinstförbud. Det vet både V och S men ändå låtsas de inför väljarna att de agerar för stoppade vinster och ett avskaffande av marknadsskolan.

De håller helt enkelt på med ett bedrägeri i valrörelsen. De låter inför väljarna påskina att de tycker som väljarna medan i verkligheten inte är beredda att göra något substantiellt åt problematiken.

För den som menar allvar med att avskaffa den så kallade marknadsskolan så finns det bara en sak att göra. Friskolesystemet måste bort i sin helhet. Kapitalismen måste ut från skolan och en statlig enhetsskola införas, vilket givetvis innebär att alla skolor, även Academedias, får staten som huvudman.