Hoppa till huvudinnehåll

Bärplockare tvingades äta slaktrester – nu åtalas företagarparet

Ett hundratal bärplockare från Thailand lurades till Sverige på falska premisser. Nu står två företagare åtalade för grov människoexploatering och riskerar fängelse i upp till tio år. Proletären kan avslöja att det inte är första gången som de åtalades företag lurar säsongsarbetare.

Enligt vittnesmål från arbetarna tvingades de äta slaktrester som jägarna lämnat efter sig under älgsäsongen.
Polisen/Fup

En man och en kvinna från Västerbotten sitter häktade i Åsele på sannolika skäl för människoexploatering. De båda, som är ett gift par, anklagas för nio fall av människoexploatering samt 35 fall av övergrepp i rättssak – och riskerar ett fängelsestraff på mellan två och tio år.

Nu kan Proletären avslöja att den åtalade mannen är företagaren Johan Breitholtz – som också tidigare varit involverad i härvor där utländsk arbetskraft utnyttjats.

Enligt åtalet har Breitholtz och kvinnan rekryterat 150 thailändska bärplockare till Sverige – varav nio valt att driva rättsprocessen – och tvingat dem att jobba under orimliga villkor.

De utländska arbetarna ska ha tvingats betala en ”orimligt stor summa” för att resa till Sverige. Väl på plats har Breitholtz beslagtagit arbetarnas pass och tvingat dem till att betala för mat, logi, hyra för bil samt bränsle.

De två åtalade har därmed kunnat hävda att arbetarna varit skuldsatta till företaget – som då tvingats att arbeta för att inte skickas tillbaka till sina hemländer med ännu större skulder. Flera arbetare vittnar om att tillgången till mat varit begränsad och att de tvingats äta blåbär – men också tarmrester från skogen som jägare lämnat efter sig under älgsäsongen.

När arbetarna valt att polisanmäla sina arbetsgivare ska Breitholtz och den medåtalade kvinnan ha hotat arbetarna med att de inte ska få åka tillbaka till sitt hemland. De åtalas därför också för övergrepp i rättssak.

Polisen/Fup
En av de åtalade är Johan Breitholtz, som tidigare varit involverad i liknande härvor då företag utnyttjad bärplockare.

Brottet rubriceras som grovt då åklagaren menar att exploateringen medfört en ”betydande vinning” för arbetsgivarna som tjänat 4,4 miljoner kronor på sin verksamhet. Johan Breitholtz drev fram till förra året ett bärplockarföretag som under 2022 hade en oerhört hög vinstmarginal – över 18 procent. Under samma år gjorde företaget en vinst på 3,2 miljoner kronor och redovisade endast tre anställda inom koncernen.

Bemanningsföretaget som Breitholtz och kvinnan använt sig av hade kollektivavtal med Kommunal. Trots det har arbetarna alltså jobbat under slavliknande villkor, och i rättegången kommer en representant för fackförbundet att vittna.

Proletären har sökt Kommunal med frågor om hur förbundets arbete mot människoexploatering ser ut – och om rutinerna har brustit i fallet med de 150 bärplockarna. Kommunal har inte återkommit med svar.
 

Polisen/Fup
Arbetarnas boendesituation med hemmagjorda våningssängar

 

Proletären kan nu avslöja att Johan Breitholtz tidigare varit involverad i liknande härvor då företag utnyttjat bärplockare. Första gången var 2010 då Breitholtz jobbade som platschef på Lomsjö Bär som ägdes av Breitholtz pappa, Ari Hallikainen.

Då, under sensommaren 2010, marscherade 160 bärplockare till kommunhuset i Åsele för att be om hjälp med uteblivna löner från Lomsjö Bär. Ari Hallikainen flydde landet – men greps i Thailand efter två och ett halvt år på flykt. Han dömdes till två års fängelse för grovt bokföringsbrott, och fick näringsförbud i fem år.

2014 kunde P4 Jämtland rapportera att 50 rumänska bärplockare, som anställts via ett rumänskt bemanningsföretag, inte fått ut sin lön. Johan Breitholtz hade då köpt bären som rumänerna plockat åt bemanningsföretaget vars ägare menade att Breitholtz inte betalat ut den överenskomna summan.

– Alltså det ser ju inte bra ut. Men jag har gjort exakt helt hundra procent rätt för mig. För jag vet vad som finns i bagaget och jag försökte att vara extra försiktig. För att sedan verkligen kunna påvisa att man har gjort rätt för sig, sa Johan Breitholtz till P4 Jämtland.

Johan Breitholtz och den medåtalade kvinnan har suttit häktade sedan september 2023 och rättegången väntas börja den 15 maj i Lycksele tingsrätt.

Fakta

Vad är människoexploatering?

Brottsrubriceringen människoexploatering introducerades i Sverige år 2018 för att motverka en växande förslumning av arbetsmarknaden. Brottet innefattar de som jobbar under uppenbart orimliga villkor eller i tvångsarbete.

Sedan lagen introducerades i Sverige är det endast en arbetsgivare som blivit dömda för brottet. Detta var en dom i Norrköping mot en restaurangägare.

Det har förkommit andra fall där människoexploatering använts vid fällande dom, men då har det inte handlat om anställningar utan om minderåriga tonåringar som tvingats till tiggeri.

En annan händelse, som Proletären skrivit om tidigare, var när krögaren Samuel Samuelsson utnyttjade två filippinska barnflickor under slavliknande förhållanden. Samuelssons fru dömdes för människoexploatering medan Samuelsson själv dömdes för medhjälp till människoexploatering.