Brutal utsugning skördar liv – 52 döda i fabriksbrand i Bangladesh
När elden snabbt spred sig i juicefabriken i Dhaka i Bangladesh kunde arbetarna inte ta sig ut. Dörrarna var låsta utifrån. 52 arbetare dog i lågorna.
Minst 52 kvinnliga arbetare brändes inne och ett 30-tal skadades när de hoppade från andra våningen vid en brand i en juicefabrik i Dhaka, Bangladesh, förra veckan. De var inte de första offren för den brutala utsugningen i den bangladeshiska exportindustrin.
Det finns många exempel. 2012 omkom 117 kvinnor när en textilindustri i huvudstaden Dhaka fattade eld. Också här hade företagets ägare låst dörrarna utifrån. Och 2013 kollapsade textilfabriken Rana Place i industristaden Savar nära Dhaka.
Sprickor i byggnaden hade upptäckts redan dagen före och en bank i gatuplanet hade evakuerats. Men fem textilföretag på de fyra översta våningarna tvingade sina arbetare till jobbet. När dieselgeneratorer drog igång för att kompensera bortfall i elförsörjningen, rasade byggnaden samman. Över 1.100 arbetare dog och 2.600 skadades.
Den hänsynslösa utsugningen i den bangladeshiska textilindustrin möter motstånd i form av omfattande demonstrationer, protester och arbetarorganisering. För en knapp månad sedan dödades en 30-årig kvinnlig arbetare och 35 skadades när en demonstration mot de osäkra arbetsförhållandena och de låga och ibland inte ens utbetalade lönerna, slogs ner av utkommenderad polis med gummikulor, tårgas och vattenkanoner.
I januari 2019 gick 50.000 textilarbetare i bland annat Dhaka ut i strejk, och 7.500 arbetare sparkades från sina jobb sedan de protesterat mot arbetsförhållandena. Många har gripits och dömts för att de varit aktiva i proteströrelsen.
Anhöriga till de över tusen arbetare som omkom på Rana Place kämpar än idag, åtta år efter katastrofen, för att få någon form av ersättning för det de förlorat. För att påminna om vad som hände och om kampen för bättre förhållanden, har arbetarna rest ett monument vid Rana Place: två händer som lyfter hammaren och skäran.
Inga svenska företag hade intressen i den kollapsade byggnaden i Rana Place i Dhaka, och Sveriges import från Bangladesh är förhållandevis liten, drygt 16,2 miljarder kronor. Men Sverige har ett växande kommersiellt utbyte med landet, och svenska företag drar ekonomisk nytta av låglönelandets Bangladeshs brutala villkor för arbetarna, särskilt inom textilindustrin.
På regeringskansliets hemsida konstateras att ”Bangladesh har blivit en snabbt växande marknad för svenskt näringsliv. Drygt femtio svenska företag, främst inom mode-och textilbranschen, är aktiva i Bangladesh. Sveriges import består huvudsakligen av kläder och andra textilier.”
Det är en lönsam verksamhet. Enligt textilefocus.com arbetar runt 4,4 miljoner människor i textilindustrin i Bangladesh, som är den näst största exportören av kläder efter Kina.
Medellönen för arbetarna är motsvarande cirka 950 kronor i månaden.