”Bullshit att Las-utredningen inte följt direktiven”
– Utredningens förslag skulle ta bort rättsskyddet helt och hållet på mindre arbetsplatser, säger arbetsrättsexperten Kurt Junesjö till Proletären.
Den mångårige juristen på LO-TCO Rättsskydd, Kurt Junesjö, sågar Las-utredningen som presenterades förra veckan. Framför allt är han kritisk till vad förslagen skulle innebära på företag med upp till 15 anställda, där facket föreslås fråntas rätten att ogiltigförklara en uppsägning av personliga skäl.
– På små företag befinner sig arbetstagarna alltid i ett oerhört underläge. Utredningens förslag skulle helt ta bort rättsskyddet för dem.
I praktiken kan man då inte längre tala om saklig grund för uppsägning på företag med upp till 15 anställda, menar Kurt Junesjö.
– Om arbetsgivaren säger upp på grund av arbetsbrist, fast det egentligen är av personliga skäl, och slipper iaktta turordning – då försvinner rättsskyddet för uppsägning på grund av personliga skäl, när arbetsgivaren fritt kan plocka ut dem han anser inte passa in på företaget. Och att bevisa fingerad arbetsbrist är en av de jobbigaste processerna som finns i Arbetsdomstolen, eftersom AD har inställningen att arbetsbrist är det när arbetsgivaren säger att det är det.
Han ser också hur den fackliga närvaron skulle minska.
– Det kommer inte finnas någon facklig närvaro på mindre företag. Det är ganska självklart, när arbetsgivaren alltid kan säga upp dem han inte gillar som är fackligt aktiva eller oppositionella. Utredningen främjar en tyst arbetsplats, på ett sätt som är anmärkningsvärt.
Enligt utredningens förslag ska fem anställda, istället för dagens två, kunna undantas från sist in, först ut-principen. På större arbetsplatser förhandlar facket ofta bort turordningen vid uppsägningar. Med fler undantag försvagas också den möjligheten.
– Duktiga fack kan utnyttja turordningsbestämmelserna till att förhandla fram bra avgångsvillkor för dem som ska gå, och den påtryckningen minskar när man försämrar turordningen. Hela utredningen går ut på att förändra maktbalansen till arbetsgivarens förmån, säger Kurt Junesjö.
Utredningen som presenterades den 1 juni har namnet ”En moderniserad arbetsrätt”. Men för anställningsskyddet skulle det snarare vara att gå 50 år tillbaka i tiden.
– Arbetstagarna hamnar i en situation som faktiskt är värre än den som var innan Las infördes 1974. Då fanns det en ganska stark facklig verksamhet på företag i Sverige, som inte finns kvar idag.
Las-utredningen är en del av januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har kritiserat den färdiga utredningen för att ”inte nå upp till kravet att balansen mellan parterna ska upprätthållas”. Kurt Junesjö menar att det är bortförklaringar från Socialdemokraternas sida.
– Det är bullshit att utredningen skulle ha missuppfattat direktiven. Det är en duktig jurist som fått klara instruktioner och gjort enligt dem. Nu försöker man krypa tillbaka på det man kom överens om för att man var så sugen på regeringsmakten och inte kunde släppa den ifrån sig.
I januariöverenskommelsen står det att ”om parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag”.
Flera har också varnat för att utredningen bara är en del i ett taktiskt spel, där LO förhandlar under galgen med Svenskt Näringsliv, och i slutändan är det ett förslag från ”parterna” som klubbas i riksdagen. Så gick det med förslaget om inskränkt strejkrätt.
– Inskränkningen i strejkrätten var förvisso en ännu mer avgörande försämring för arbetstagarna. Och där lyckades ju LO få med sig samtliga förbund. Men jag tror att den här frågan är lättare att förstå bland medlemmarna i facken, och att facken får mycket svårare att gå med på sådana här försämringar.
När coronapandemin bröt ut avbröts pågående avtalsförhandlingar, och alla LO-förbund förutom Byggnads och Målareförbundet har förlängt gällande avtal till i höst. Den senaste veckan har arbetsgivarorganisationen Byggföretagen attackerat Byggnads för att inte förlänga avtalet, och Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo kallade i Sveriges Radio det för unikt att ”ett etablerat fackförbund inte vill sluta ett kollektivavtal med fredsplikt”.
Kurt Junesjö köper inte alls att det skulle vara en unik situation.
– När ett avtal upphör att gälla är det automatiskt så att det löper med sju dagars uppsägningstid. Det är regel på svensk arbetsmarknad.
Han är också övertygad om att det hänger ihop med Las-utredningen.
– Medlingsinstitutets oerhört partiska hållning i den konflikten visar hur viktig frågan är. När förändringarna i anställningsskyddet ska genomföras vill de att det ska råda fredsplikt. Och det vill inte Byggnads, vilket är ganska självklart. Att föra förhandlingar under fredsplikt, om så viktiga förändringar i de grundläggande rättssystemen, är vansinnigt.
Byggnads ordförande Johan Lindholm har i ett inlägg på förbundets facebooksida sagt att det är konspirationsteorier att det skulle ha något med Las att göra. Kurt Junesjö tror honom inte.
– Jag ser det som att Byggnads har tänkt igenom det här och de vill inte förhandla om anställningsskyddet under fredsplikt, och det tycker jag är väldigt klokt av dem. Om de sedan orkar hålla i det är en annan sak.