Hoppa till huvudinnehåll

Byggnads stäms av oseriöst byggföretag

Under 2019 anlitade byggföretaget PME arbetskraft för 25 kronor i timmen. Byggnads, som varnade för företaget i ett brev, stäms nu av PME för "otillåten stridsåtgärd".

Byggföretaget PME stämmer Byggnads Skåne för en påstådd "otillåten stridsåtgärd".
Genrebild/Proletären

Fackförbundet Byggnads kan få böta 1.250.000 kronor, i en förhandling som påbörjades i Arbetsdomstolen tisdag förra veckan. Anledningen är ett brev som Byggnads Region Skåne har skickat ut till två byggbeställare där de varnar för företaget PME.

– Av det vi har sett är PME en oseriös aktör som inte följer lagar och regler. I brevet bad vi två beställare att bryta kontakten med företaget, säger Jonas Sjöberg, ordförande för Byggnads Skåne, till Proletären.

Stämningsansökan bygger på en händelse sommaren 2019. Det var då som Byggnads Skåne upptäckte att ett polskt byggföretag, Nova Ratio, betalade ut polska minimilöner till sina anställda i Sverige. Johan Dahlberg, ombudsman på Byggnads Region Skåne, berättar om händelsen för Proletären.

– Det var på ett stort bygge i Hyllie i Malmö. Nova Ratios anställda tjänade 25 kronor i timmen, efter skatt. Förutom ett polskt traktamente. Vi kallade till förhandling där mitt önskemål var att lönerna skulle rättas till och att pensionen skulle betalas ut. Det gick de inte med på. Istället godkände de att betala skadestånd på 1,7 miljoner, vilket skulle betyda att de inte gjorde någon vinst på bygget.

– Men pengarna har inte betalats och bolaget har nu flytt från Sverige, förklarar Johan Dahlberg.

Nova Ratio anlitades av PME, som i sin tur hävdade att de inte känt till minimilönerna och att de undersökt huruvida Nova Ratio hade F-skatt och ett avtal med Byggnads.

”Nova Ratio har tagit sitt ansvar och därför är situationen utagerad”, sa PME:s vd Paul Prieditis i en intervju med P4 Malmöhus.

En kort tid därefter avslutade PME samarbetet med Nova Ratio och valde att anlita en annan underleverantör vid namn Agral. Men Johan Dahlberg menar att stora delar av personalen bara flyttades mellan de bägge företagen.

– På fredagen jobbade man för Nova Ratio. På måndagen för Agral. Det var ingen större skillnad.

Det visade också att PME försökte dölja personal från Nova Ratio genom att byta ut logotyper på kläder och id-kort, samt uppmanade personalen att uppge PME, och inte underleverantören, som arbetsgivare på anhöriglistor.

Byggnads region Skåne bestämde sig då för att skicka ut det nämnda brevet till två av PME:s beställare där man varnade för att PME inte följde lagen och bröt mot kollektivavtalet.

Detta brev ligger till grund för PME:s stämningsansökan mot Byggnads i Arbetsdomstolen. PME hävdar att brevet orsakat ”ekonomisk skada” för företaget och att Byggnads region Skåne inte haft juridisk rätt att vidta ”en stridsåtgärd”. Något bara Byggnads förbundsstyrelse har rätt att göra. Byggnads region Skåne har genom detta, enligt PME, brutit mot medbestämmandelagen och Byggavtalet.

”Reglerna ger inte utrymme till ursäktande felbedömningar, i synnerhet inte sedan reglerna om utökad fredsplikt trädde i kraft den 1 augusti 2019 [...] ”, avslutar PME i sin stämningsansökan.

Byggnads hävdar å andra sidan att regionen hade full rätt att skicka ut brevet.

– Vi har följt detta ”by the book”, säger Jonas Sjöberg.

– Jag tycker det är tragiskt att diskussionen handlar om brevet och tillvägagångssättet. Istället borde vi snacka lön, pension och arbetsvillkor. Konkreta saker. Det blir lite ”han sa, hon sa” över hela processen. PME säger att vi smutskastar dem och att de känner sig oskyldigt anklagade. Men det är ju PME som inte följt svenska avtal och regler. Vi håller oss bara till fakta.