Hoppa till huvudinnehåll

Byggnadsarbetare blir sommarpratare: ”På tiden att arbetare får höras”

– Här har jag världens möjlighet att få ut min och mina medlemmars berättelser från byggbranschen, säger Kim Söderström, byggnadsarbetare och ordförande i Byggnads GävleDala, som är en av årets sommarpratare.

Kim Söderström, byggnadsarbetare och ordförande för Byggnads GävleDala. Den 25 juli hörs han i Sommar i P1.
Elinor Wermeling

I tisdags släppte P1 listan över årets sommarpratare. Där trängs som vanligt vd:ar, ex-politiker, influencers, mediefolk och militärer. Men en röst sticker ut i mängden – Kim Söderström, byggnadsarbetare och ordförande för Byggnads GävleDala.

– De ringde i våras och jag trodde först att det var ett prank, men de bedyrade att så var det inte. Jag blev rätt smickrad. Jag har ju lyssnat på Sommar i P1 hela mitt vuxna liv, berättar Kim Söderström för Proletären.

Sedan dess har telefonen ringt non stop.

– Det har varit helt galet! Jag visste inte vad det innebar riktigt och tänkte att kanske Dalademokraten skulle höra av sig eller nåt, men det har varit mycket mer än så. 

Av en journalist blev han utnämnd till ”Sveriges mest okända sommarpratare”. Men det är nog många som känner igen sig i det han har tänkt att prata om – uppväxten i ett arbetarhem och yrkeslivet i byggbranschen.

– Här har jag världens möjlighet att få ut min och mina medlemmars berättelser från byggbranschen. Både det positiva – kamratskapen, att man står upp för varann och stoltheten i att man lämnar något bestående efter sig som man kan skryta för sina barn om. Men också om allt det hemska och det mörka som finns på arbetsplatserna idag.

–  Framförallt om dödsolyckorna. Och att vi har en byggarbetsmarknad där människor blir utnyttjade å det grövsta via utländska bemanningsföretag och utländska underentreprenörer, som många gånger har svensk ägare men där arbetarna kommer från låglöneländer.

Det är på tiden att arbetare får höras, menar Kim Söderström. 

– Jag har jobbat fackligt hela länge och överallt i rörelsen finns det en törst att någon fackligt engagerad eller politiskt aktiv ska berätta om sin vardag.

Och vad har du tänkt spela för musik?
– Jag kan droppa en låt: Hanna från Arlöv.

 

Kim Söderström sommarpratar den 25 juli.