Hoppa till huvudinnehåll

Den kritiserade kommunpoeten

När det blev känt att Tranemo skaffat en kommunpoet lät kritiken inte vänta på sig. Många fördömde projektet – och särskilt kostnaden för det. Proletären fick en pratstund med Jimmy Alm, höstens mest omskrivne diktare.

En kommunpoet är värd mer ett dussin kommunikatörer. Ur pr-perspektiv i alla fall. Tranemo har fått en hel del oväntad publicitet tack vare Jimmy Alm.
AnnaCarin Isaksson

du grundades

på den tiden

då de anställda

skulle lyfta på kepsen

när de såg direktören i sin hatt

Så lyder inledningen till en dikt tillägnad betongfabriken i Tranemo. Den är skriven av Jimmy Alm, som nyligen har fått ett av Sveriges mest besynnerliga jobb – kommunpoet. Hans jobb blir att skriva dikter om olika platser i kommunen – till exempel betongfabriken, eller Pyttebanan, en gammal smalspårig järnväg som idag är en cykelbana.

Under de senaste två veckorna har hans namn nått långt utanför poesikretsarna.

När det blev känt att Tranemo kommun fått en egen poet lät kritiken nämligen inte vänta på sig. Flera stora tidningar och tyckare fördömde projektet. Inte minst kostnaden för det – dryga 900.000 kronor.

Mycket av kritiken riktades mot Jimmy Alm som person.

– Det har varit alla känslor under de här senaste tolv dagarna. Jag har blivit allt från jätteledsen och jättearg till jätteinspirerad, säger Jimmy Alm till Proletären.

– Det som gjort mig mest illa berörd är när personer som jag tänker kan göra ett medvetet val väljer att förminska och förlöjliga mig. Framför allt i media.

– Men jag har fått mycket bra respons också. I Tranemo har det varit väldigt positivt. De jag mött och de jag diktat om har varit nöjda och tyckt att det varit kul. Och det är det som är det viktigaste för mig.

Mycket av kritiken bottnar i ett missförstånd som bland annat spridits vidare av Aftonbladets Lena Mellin. Pengarna för projektet kommer inte från Tranemo kommun, utan från Kulturbryggan, som ligger under statliga konstnärsnämnden, och är öronmärkta för innovativa kulturprojekt.

De går heller inte rakt ner i Jimmy Alms ficka.

– De 900.000 kronorna är själva projektbudgeten, inte min ”lön”.

Diktadig
På Tranemo Prefab AB.

Men hur mycket får du ut då?

– Jag har ju eget företag nu… vilket är ganska nytt för mig. Så efter alla omkostnader och skatter och avgifter tror jag att jag kommer kunna ta ut drygt 20.000 kronor i månaden.

Den stora budgetposten är presentationen av dikterna. De kommer nämligen att visas upp på lite ovanliga sätt.

– Betongfabriken kommer till exempel att gjuta en av mina dikter och ställa ut i samhället. Vissa av dikterna kommer också att synliggöras genom tolkningar gjorda av andra konstnärer, till exempel en textilkonstnär som kommer att göra ett konstverk som kommer att hänga i fabrikens produktionshall. Och dikten om Pyttebanan kommer att skrivas på själva cykelbanan.

Jimmy Alm tycker att det är tråkigt att kulturens värde alltid måste mätas utifrån ekonomiska faktorer. I hans värld är det självklart att kulturen bidrar till mer än så. Och det gör att den är värd att lägga skattepengar på. 

– Men här kan man faktiskt peka på att det var rätt bra för kommunen. Särskilt i och med att de inte betalar för det. Jag pratade med en person som äger en pr-byrå om den här publiciteten, och fick höra att om jag skulle vilja ta fram den via en byrå skulle det handla om miljontals kronor.