Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Krönika: Det är synd om (M)änniskan

Parisa Liljestrand – bokmässans mest malplacerade besökare?


Så har man återigen botaniserat i det bollhav av färgglada glasögonbågar som är Bokmässan. Ett av Sveriges största kulturevenemang, som i år invigdes av en av Sveriges minst kulturintresserade personer – kulturminister Parisa Liljestrand. 

Kulturministerskapet betraktas som en riktig jumbopost. Särskilt bland moderaterna, som helst hade lämnat över all kulturpolitik åt marknaden och mecenaterna. Det är ett sånt där menlöst ämbete, där man typ sätter någons svåger, som man i ett svagt ögonblick på valvakefesten lovat ett jobb. 

Tidigare år har kulturministrar som Alice Bah och Amanda Lind (båda miljöpartister) glidit runt på mässgolvet som superstars, med små beundrarföljen som bönat efter selfies. Det var deras naturliga habitat. Och de trivdes som fan. Höll floskelsprängda tal om kultur och mångfald och själsliga värden. Kammade hem stora applåder. 

Parisa Liljestrand såg mest ut att vilja dö. 

Om det inte vore för att hon representerar kulturslaktarhögern skulle man nästan tycka lite synd om henne. Särskilt när hon blev inklämd mellan två tjocka gubbar i Axess monter för att snacka om att allt färre läser böcker. Herregud, HON läser ju inte böcker. 

Det brann i mitt bröst av sekundärskam. ”Rädda denna malplacerade människa!”.  

Artur Szandrowski
Åsa Linderborg diskuterar koranbränningslagar med Karin Pettersson. Robban Aschberg modererar.

BOKMÄSSAN

Bäst: Koranbrännardebatten. Åsa Linderborg versus Karin Pettersson. En pikant diskussion två Aftonbladet-kulturchefer emellan. Sympatiska, stringenta och välformulerade argument från bägge parter. Oklart vem som ”vann”. Kanske Linderborg på teknisk K.O. 

Sämst: 38 spänn för en lillburk Coca cola. Är ni goa i huvet eller? 

Ironiskt: Timbro är ett fascinerande förlag/propagandahus. De gästar bokmässan år efter år för att sjunga marknadens lov. Men de är ju själva skitkassa entreprenörer och förläggare. De hade inte klarat sig en månad på ”marknaden” utan pappas pengar och miljonerna från näringslivet. Det är, som bland annat serietecknaren Mats Jonsson tidigare påpekat, bland de små, ofta vänstersinnade, förlagen, vi hittar de riktigt uppfinningsrika entreprenörerna.