Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns patienter som dött på grund av den tidigare ledningens agerande"

Region Jämtland/Härjedalen har hela tiden hävdat att Maria Söderkvist, tidigare sjukvårdsdirektör i regionen, lämnade sin post på egen begäran. Nu visar interna dokument motsatsen: Söderkvist blev utköpt för 1,4 miljoner kronor. "Det finns patienter som dött i onödan på grund av hennes agerande", säger läkaren Oskar Knutsson till Proletären.

I september 2021 besökte Proletären sjukhuset i Östersund. Då hade kirurgavdelningen tvingats stänga på grund av ledningens personalpolitik.
Erling Bronsberg

Region Jämtland/Härjedalen
Maria Söderkvist var sjukvårdsdirektör i Region Jämtland/Härjedalen i strax över två år och blev kritiserad av både personal och läkarföreningar.

Enligt ett internt dokument som Länstidningen Östersund fått ut framkommer det att den tidigare sjukvårdsdirektören för Region Jämtland/Härjedalen, Maria Söderkvist, inte lämnade sin post per egen begäran. Något som både regionen och Söderkvist själv har hävdat sedan februari i år.

Det visar sig istället att Söderkvist köptes ut i samråd med sin närmaste chef, Anders Byström, för 1,4 miljoner kronor. Något som betyder att Byström och regionen ljugit för media, medborgare och vårdpersonal i snart tre månader. Huruvida detta gjordes för att upprätthålla Söderkvists karriärfasad har regionen inte svarat på.

Oskar Knutsson jobbar som läkare på Östersunds sjukhus. Han menar dock att Byströms agerande inte bör vara i fokus vid detta tillfälle. Östersunds sjukhus står inför mycket större problem.

– Anders Byström har gjort ett misstag, det måste han erkänna och ta ansvar för. Men det var helt nödvändigt att Maria Söderkvist slutade. Det hon och den tidigare ledningen stod för var en fullständig katastrof. Det finns patienter som dött i onödan på grund av den tidigare ledningens agerande, menar Oskar Knutsson.

Maria Söderkvist är inte den enda inom regionledningen som fått lämna sin post det senaste halvåret. I december 2021 tvingades den tidigare regiondirektören, Hans Svensson, avsluta sin anställning med omedelbar verkan. Regionen menade då att ett nytt ledarskap behövdes ”för att lösa de problem och utmaningar” som fanns i regionen.

– De nya tjänstemännen har en annan inställning till vårdpersonalen. Även om organisationen fortfarande är extremt toppstyrd och överbyråkratisk lyssnar man och söker dialog, säger Oskar Knutsson.

Erling Bronsberg
Oskar Knutsson

Oskar Knutsson är långt ifrån ensam om att kritisera Söderkvist och Svensson. Vårdpersonalen på Östersunds sjukhus har flera gånger protesterat mot den tidigare ledningens reformer. Upprinnelsen till detta var ett arbetstidsavtal som sades upp i början av 2019. Något som innebar mer jobb och mindre lön för under- och sjuksköterskorna på sjukhusets vårdavdelningar.

– Tjänstemannaansvaret behöver återinföras. Avtalet sades upp mitt i en pandemi och trots alla protester valde ledningen att inte backa från beslutet. Handlingskraftigt, för att låna ett av regionens ledord, men fullkomligt idiotiskt, säger Oskar Knutsson.

Länstidningen Östersund har i skrivandets stund JO-anmält Region J/H, som i sin tur bett SKR granska frågan om Söderkvists avsked. Oskar Knutsson tror dock inte att detta kommer leda till något konstruktivt.

– SKR är en intresseorganisation och lyder inte under offentlighetsprincipen. Det går inte förvänta sig en objektiv granskning därifrån.