Hoppa till huvudinnehåll

Efter nedskärningar och politikers slöseri med skattemedel – nu samlar de till protest

Kommunpolitiker som slösar med skattemedel har upprört många i Gislaved. Därför kallar en bred grupp till protester på lördag den 20 november. Proletären har pratat med Erik Anderson (K), som är en av talarna på den kommande manifestationen.

– Skillnaden mellan det Gislaved våra styrande politiker målar upp och den verklighet vi lever i är milsvid, säger Erik Andersson (K).
Gislaveds kommun / Proletären

Den 20 november planeras en stor manifestation i Gislaved där Alliansen styr ihop med Westbopartiet. Bakom manifestationen står samtliga pensionärsgrupper, facken Vision och Kommunal samt Medborgargruppen, en bred partipolitiskt obunden grupp med målet att få stopp på nedskärningarna i kommunen. 

En av talarna som är inbjuden till manifestationen är Erik Anderson som sitter i kommunfullmäktige för Kommunistiska Partiet. Han hoppas att mötet kommer dra hundratals
Gislavedsbor. 

Vad är bakgrunden till protesterna som varit och manifestationen nästa vecka?

– Det är vanskötseln av kommunen och slöseriet med våra skattepengar. Vår nu före detta kommunchef, Malin Aronsson, målade upp en väldigt förskönad bild av Gislaved och fick förra året utmärkelsen ”Årets offentliga ledare” av Dagens samhälle. Det är ett fullständigt hån mot verkligheten. Skillnaden mellan det Gislaved våra styrande politiker målar upp och den verklighet vi lever i är milsvid.

Något annat som retat upp många Gislavedsbor, menar Erik Anderson, är fjolårets skattesänkning som nu leder till nedskärningar, särskilt inom vård och omsorg. Även de av media uppmärksammade resorna som kommunpolitiker gjort upprör många.

– Kommunen har för lite pengar och skattesänkningen har redan lett till stora försämringar. Nu meddelas dessutom att socialförvaltningen ska spara 25 miljoner kronor genom ytterligare försämringar i bland annat äldrevården. Detta samtidigt som våra kommunpolitiker bränner skattepengar på resor till Almedalen och Bryssel. Det är skandal.

– När jag själv satt i kommunstyrelsen valde jag, som ensam ledamot, att avstå brysselresa för skattepengar. Vill politiker åka på sådana resor får partierna själva finansiera kalaset, inte kommuninvånarna. 

Vad hoppas du att ni ska åstadkomma med manifestationen?

– Att man beslutar att tillskjuta mer pengar till socialnämndens områden, ett slut på nedskärningar. Staten måste också skjuta till pengar så att kommuner kan erbjuda service och välfärd även på landsbyggden. Två äldreboenden i södra kommundelen är nedläggningshotade och det hoppas vi att vi kan få stopp för. 

– Inga fler försämringar i vård och omsorg samt ett stopp för resor betalda med våra skattepengar!

Manifestation äger rum utanför kommunhuset i Gislaved den 20 november klockan 17.00.