Bokrecension: En idrottsförening som träffar mitt i prick
Man behöver varken vara idrottsintresserad eller göteborgare för att få stort utbyte av läsningen om hur Proletären FF, trots sina begränsade resurser, faktiskt skrivit historia, skriver Zoltan Tiroler.
Proletären FF – en del av världen! Först tyckte jag att titeln på boken var ganska tafflig. Men efter att ha läst den inser jag att den är mitt i prick.
Boken om PFF:s (dryga) 50 år behandlar klubbens historia, från bildandet 1972, fram till 2024. Det är ett praktverk i A4-format på över 400 sidor, med hårda pärmar och mängder med fotografier (av varierande kvalitet). Verket är ett tidsdokument där vi långt ifrån enbart följer PFF:s verksamhet och historia. Vi får dessutom redogörelser för avgörande händelser i Sverige och världen, samt (åter)uppleva den rådande, och skiftande, tidsandan under dessa fem årtionden.
Boken är indelad i tioårsperioder. Det är ett något problematiskt upplägg, då berättelserna ofta viker av både bakåt och framåt i tiden. Men något bättre angreppssätt är svårt att hitta. Den är ett kollektivt verk. På det viset återspeglar boken PFF:s egen verksamhet, där kollektivet alltid står i första rummet.
Närmare ett hundratal skribenter medverkar och det gör att samma händelser kan komma att behandlas flera gånger. Det gör nu inte så mycket, utan kan till och med vara en fördel, då händelser beskrivs ur olika synvinklar. Det är inte professionella skribenter, utan medlemmar och aktivister som berättar. Det som saknas i yrkesmässig erfarenhet kompenseras av äkthet och närvaro. Boken ger en inblick i hur oerhört mycket PFF betytt för många, ja, i flera fall rentav varit livsavgörande.
Man behöver varken vara idrottsintresserad eller göteborgare för att få stort utbyte av läsningen. Det som framförallt slår mig är hur mycket denna klubb åstadkommit. Med mycket begränsade resurser, men oändligt med engagemang och kollektiv vilja har PFF skrivit idrottshistoria. Och första delen av ordet kan utelämnas. PFF har faktiskt skrivit historia.
Hur många utanför den närmaste kretsen vet att Sydafrikas flagga togs fram i PFF:s klubbhus? Att PFF var inblandat i Nelson Mandelas Nobelpris? Att landslagslöparna Mikael Ekvall och Mohammed Mustafa inte bara deltagit på PFF:s årliga arrangemang Fredsloppet, utan också i det ena fallet startat sin karriär just där? Det för att bara nämna några exempel.
Här passerar kändisar som Mikael Wiehe, Björn Afzelius, Alberto Juantorena, Pia Sundhage, Roland Jansson, Kent Andersson, Sven Wollter och många, många andra revy. Men framförallt är det de många hängivna aktivisterna som gjort den omfattande verksamheten möjlig; från byggandet av ett eget klubbhus, till Fredsloppet och framgångsrika aktioner för breddidrott och mot fascism.
Om den idrottsliga verksamheten varit basen, är nog resultaten utanför arenorna mer imponerande. I idrottsvärlden har klubben fungerat som en katalysator för att engagera betydligt bredare kretsar än bara de egna.
I det internationella solidaritetsarbetet har ANC i Sydafrika och Palestina dominerat. Men till det kommer insatser för Polisario i Västsahara, andra befrielserörelser i Afrika, gruvarbetare i Storbritannien och forna Jugoslavien, det socialistiska Kuba och många andra.
Även om det internationella arbetet tar stor plats så är PFF fast förankrat i Göteborgs arbetarmylla. Det är där medlemmarna finns. Man driver eller deltar i lokala aktioner, demonstrationer, uppvaktningar och debatter. Inte bara för idrotten. PFF utmanar och provocerar. Klubbens öppenhet och inriktning gör att den med framgång dragit till sig människor med vitt skilda bakgrunder, ofta sådana som annars skulle ha svårt att ”hitta hem”.
Proletären FF – en del av världen beskriver en idrottsklubb. Men det är en idrottsklubb som skiljer sig från alla andra. Boken är en unik skildring av vad som är möjligt att åstadkomma med små resurser, obändig optimism, engagemang och politisk medvetenhet.
Även om just politiken i vissa fall medfört meningsskiljaktigheter och splittring, så har vänsterprägeln varit PFF:s adelsmärke och givit det dess existensberättigande. Klubbens tydliga ställningstaganden, ovanligt för en idrottsförening, har skapat fiender men också gett respekt.
Det går inte att här räkna upp allt som PFF åstadkommit, eller varit inblandat i, utan jag kan bara rekommendera läsning. I små portioner. Det är ingen bok man sträckläser, utan kapitlen manar till reflektion och eftertanke.
Må klubben finnas kvar, med sina principer intakta, också om 50 år. Inte minst önskar jag att PFF lyckas med ett av de nu pågående projekten, att för första gången ta ett kubanskt ungdomslag till Gothia Cup.
Stort grattis, PFF 50 år, till medlemmar och aktivister, och grattis till den fina boken!
Zoltan Tiroler
Aktivist och mångårig fredsloppsdeltagare
Proletären FF – en del av världen kan beställas på proletarkultur.se