Hoppa till huvudinnehåll

EU:s sanktioner mot Syrien stoppar hjälp till jordbävningsoffren

Dödstalen efter jordbävningen i Turkiet och Syrien fortsätter att stiga, samtidigt som syriska Röda halvmånen vädjar om att sanktionerna mot landet hävs för att kunna hjälpa offren. ”Det är så orättvist. Hur mycket ska människorna i Syrien behöva genomlida?”, säger svensk-syriska Fadia Restom.

Förstörelsen i bland annat Aleppo är massiv efter jordbävningen som drabbade människorna i södra Turkiet och norra Syrien.
Juma Mohammad/Zuma Press/TT

– Efter tolv år av krig händer det här, och vi kan inte hjälpa våra släktingar och vänner på grund av sanktionerna.

Fadia Restom från Syrien, bosatt i Sverige sedan 30 år, känner både sorg och maktlöshet efter den kraftiga jordbävningen.

När Proletären talar med Fadia Restom befinner hon sig hemmet i Jönköping. De senaste dagarna har varit fasansfulla. 

– När jag vaknade på måndagsmorgonen och läste om jordbävningen började jag genast försöka få kontakt med släktingar och vänner i Syrien. Jag ringde, skickade sms, skrev på Facebook. Det var fruktansvärt innan jag började få tag på folk.

Dödssiffrorna efter jordbävningen stiger hela tiden och förstörelsen är utbredd. Mångmiljonstaden Aleppo i norra Syrien är hårt drabbad, men också andra städer längre söderut och i väster vid den syriska Medelhavskusten.

– Det är så orättvist. Hur mycket ska människorna i Syrien behöva genomlida? Många Aleppobor har efter kriget återvänt och startat om sina liv. Och då händer det här. Mina bröder hade både hus som under kriget träffades av de väpnade gruppernas raketer. Nu har de ännu en gång flytt från sina hem. De vågar inte vara där. Senast idag, onsdag, var det ett nytt efterskalv.

Fadia Restom
Privat

Fadia Restom berättar om hur människor tagit sin tillflykt till kloster och kyrkor, till stora trådgårdar och öppna ytor som idrottsanläggningar. De sitter ute och fryser. Många sover i sina bilar.

Mitt i eländet är det många som gör allt de kan för att hjälpa till. Ingenjörer inspekterar hus för att se om de är säkra eller inte. Många av Fadias vänner är med i pågående räddningsaktioner.

– Problemet är att det inte är organiserat. Då de har dålig internetuppkoppling har jag som sitter i Sverige ibland bättre överblick över situationen och var hjälp behövs. Jag försöker bidra härifrån. Men många som deltar i räddningsinsatsen har ingen utbildning för det. De följer hjärtat, men det räcker inte. Det är kaos. Det behövs experthjälp på bland annat katastrofsjukvård.

Experthjälp är något Sverige skulle kunna bidra med, menar Fadia Restom. Här finns erfarenhet av krissjukvård.

– Jag litar på svensk sjukvård, de är jätteduktiga på krissjukvård.

Det är många syrier i Sverige som försöka stödja sina släktingar och hjälparbetet i de drabbade områdena. Men det är inte lätt. EU:s hårda sanktioner mot Syrien utgör ett hinder som är nästan omöjligt att komma över.

– Det går inte att skicka pengar via det internationella banksystemet, den vägen är stängd. Det går inte heller att skicka via Western Union längre. Jag har kompisar i Tyskland som samlat in en massa pengar, allt helt lagligt, som blev stoppade. 

Att det inte går att skicka pengar är bara en av många negativa effekter av sanktionerna. De har under många år påverkat hela det syriska samhället negativt. 

Förbudet mot att importera byggnadsmaterial har gjort återuppbyggnaden efter kriget omöjligt. Lika hårt har sanktionerna drabbat hela infrastrukturen.

Den en gång välfungerande sjukvården är sönderslagen, och mediciner är en akut bristvara. Röda korset i Damaskus larmar om att de för stunden inte ens har bränsle för att kunna köra sina ambulanser och plocka upp skadade.

– Det var så enkelt förr när sjukvården var välorganiserad. Nu finns knappt någonting. Om man vid sjukhusvistelse behöver mediciner får man köpa det själv och ta med. Det är jättedyrt. Till och med enkla receptfria läkemedel, som huvudvärkstabletter, är jättedyra och sådant som vanliga människor har svårt att köpa.

Varje enskilt land i EU har makt att häva sanktionerna, då sanktionsbeslut kräver enhällighet. Fadia Restom tillhör dem som länge krävt att Sveriges regering ska använda sin makt och se till att sanktionerna hävs. 

– Jag undrar om regeringen och våra politiker kommer att lyssna på Röda korset när de berättar vilket fruktansvärt lidande sanktionerna orsakar. Sanktionerna och omvärldens agerande mot Syrien under kriget gör att många syrier känner sig ensamma och utsatta. 

Fadia Restom hoppas att Sverige ska ändra inställning till sanktionerna och samtidigt skicka mer akuthjälp direkt till Syrien.

– Varför inte skicka experter på krissjukvård direkt till Aleppo eller Damaskus? Och ta med mediciner. Syrien behöver all hjälp som går att få.