Hoppa till huvudinnehåll

Facklig budkavle om LAS

Lokala fackklubbar måste stå upp för lagen om anställningsskydd anser IF Metallklubben på Volvo lastvagnar i Umeå som har startat en facklig budkavle för att försvara turordningsreglerna.

IF metall hoppas på bred opinion mot förhandlingarna om LAS.
Wikipedia

IF Metall-klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå har skrivit en budkavle, ett upprop, som ska spridas i och utanför förbundet. I budkavlen skriver klubben ”Det finns en uppenbar risk till fortsatta försämringar. Någonting måste göras. Vi kan inte passivt vänta och se.”

Jan-Olov Carlsson, klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå anser att det är bättre att avstå en förhandling än att ge ett alibi till en försämring som majoriteten av de fackliga medlemmarna ogillar.

– Vi hoppas att vi kan visa att det finns en opinion i frågan, att medlemmar och förtroendevalda inte vill att förbundsledningarna ska kohandla med en av de viktigaste fackliga landvinningarna som insats, säger han till Proletären.

– Turordningsreglerna är en av arbetsrättens grundbultar. Kan detta dessutom bli mer än en opinionsyttring, en början till en facklig vitalisering och gräsrotsrörelse, då är mycket vunnet.

Hur har budkavlen tagits emot av andra fackföreningar?

– Budkavlen är bara en vecka gammal så än så länge handlar det mest om att nå ut och hoppas att den finns som beslutsförslag på lokala medlemsmöten och årsmöten som normalt brukar hållas i februari och mars.

– En lokal fackförening, Sveriges ingenjörer sektion Skåne, som representerar ungefär 18 000 medlemmar har redan antagit budkavlen. Det är en lysande början. Många ansluter sig också till Facebookgruppen Försvara turordningsreglerna i LAS.