Hoppa till huvudinnehåll

Här blir FN-veteranen Gustav utslängd ur veteranparaden

– Vi veteraner borde anordna en fredsparad istället, säger FN-veteranen Gustav Fröding som kastades ur veteranparaden i Stockholm efter att ha tagit med sig en fredsflagga och ett märke mot Nato.

Efter att en arrangörsbil försökt blockera vägen framför Gustav Fröding kommer en man med megafon och tar fredsflaggan ur händerna på honom.
Skärmdump

FN- och Natoveteranen Gustav Fröding valde att ta med sig en fredsflagga och ett ryggmärke med texten ”Fuck Nato” till veteranparaden. Det uppskattades inte av arrangörerna. På ett videoklipp från paraden ser man hur en arrangörsbil försöker blockera Gustav Fröding och hur en man tar flaggan ifrån honom.

– Ingen sa något trots att jag stod med i samlingen i tjugo minuter. Polisen kollade på flaggan men sa att den var okej. I paraden kommer det plötsligt en bil och försöker blockera mig. Föraren skriker något i stil med ”stanna”, och sedan är det en jag uppfattar som arrangör som sliter flaggan ur händerna på mig.

Gustav Fröding, som inte ville ställa till med bråk, valde att inte ifrågasätta mannen. Kort därefter kom arrangörer fram och förklarade att han inte var välkommen.

– Ingen sa varför, bara att ”du kan inte gå här”.

Varför hade du med dig flaggan och märket mot Nato?

– Jag hade min gamla uniformsjacka med märken och medaljer från min tjänstgöring, tillsammans med fredsmärken. Man kan väl säga att jag bytt sida. Jag har varit Natosoldat men nu har jag inget till övers för dem och det ville jag uttrycka. Och fredssymbolen borde väl alla gå med, säger Gustav Fröding som önskar att fler veteraner engagerade sig för fred istället för krig.

– Cirkusen runt veteraner bygger på krigsromantik. Det är en del i en rekryteringsprocess och opinionsbildning för att hålla igång allt. Förutom myndigheter och försvarsmakt är det en liten klick militärt överintresserade människor som driver det här. Jag har väldigt svårt för glamouren runt det. Krigets verklighet är en helt annan.

– Vi veteraner borde anordna en fredsparad istället. Vi har ju sett krig, vi vet vad det är. Så kan krigsromantikerna ha sin en egen parad.

Själv har Gustav Fröding deltagit i två utlandsmissioner i Bosnien, i den FN-insats som efter Daytonavtalet 1995 blev en Natoinsats. För det har han fått medalj av både FN och Nato. Dessutom har han tjänstgjort som frivilliganställd och arbetat inom hemvärnet.

Vad tycker du om Sveriges närmande till Nato idag?

– Jag tycker det är rent fruktansvärt. Ser man på världen och vad som händer, så ska vi hålla oss så långt borta från den där organisationen som möjligt. Men det finns så mycket propaganda. Ta Libyeninsatsen till exempel, där svenska flygvapnet deltog. Människor ser inte lidandet som det orsakat, säger Gustav Fröding som dock inte är emot att Sverige deltar i FN-insatser.

Privat / Gustav Fröding

– Det behövs en organisation som FN som kan gå emellan, men när man överlåter det till Nato och enskilda länder blir det bara politiska intressen.

Har du stöd bland andra veteraner i hur du upplever utvecklingen?

– Ja, många håller med mig, men de sitter hemma och mår dåligt. Har man inte krigsromantiska åsikter så blir man utfryst, speciellt inte nu när man vill vända opinionen till pro-Nato. Men jag vet att jag har stöd, jag har ju många bekanta som är veteraner.