Hoppa till huvudinnehåll

FN:s säkerhetsråd manar till vapenvila i Gaza

Efter att den israeliska armén genomfört flera massakrer i Gaza de senaste veckorna sägs både Israel och Hamas nu ha gått med på en USA-stödd vapenvila. Men budskapet från premiärminister Netanyahu är att kriget fortsätter.

FN:s säkerhetsråd röstade på måndagen igenom en resolution för vapenvila i Gaza.
UN Photo/Eskinder Debebe

För första gången sedan Israel för åtta månader sedan inledde bombkriget mot Gaza, efter Hamas attack på Israel den 7 oktober förra året, har FN:s säkerhetsråd enats om en resolution som uppmanar till en permanent vapenvila. 

Det var i måndags som säkerhetsrådet med siffrorna 14-1 röstade igenom resolutionen, som lades fram av samma USA som tidigare lagt sitt veto mot varje försök att kräva vapenvila. Ryssland lade ner sin röst, med hänvisning till att trots att Israel sägs vara positiva till resolutionen, som uppmanar Hamas till att också acceptera den, har det inte kommit något sådant formellt uttalande från Israel. 

Landets premiärminister Benjamin Netanyahu har istället ständigt upprepat att Israel kommer att ”fortsätta kriget tills Hamas är utplånade”. En hållning som upprepades av Israels FN-ambassadör Reut Shapir Ben-Naftaly efter att säkerhetsrådet röstat.

– Vi ville ändå inte blockera resolutionen eftersom den stöds av arabvärlden, sade Rysslands FN-representant Vasilij Nebenzia i en kommentar till omröstningen.

På tisdagmorgonen kom uppgifter om att Hamas ska ha accepterat vapenvilan. Uppmaningen till Hamas att gå med på uppgörelsen i tre steg, där den första innebär ett sex veckor långt eldupphör, kommer efter att Israel ännu en gång i handling visat att man är mer intresserade av att fortsätta det pågående folkmordet. 

I lördags massakrerades minst 276 palestinier i flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza, i en operation där Israels armé IDF fritog fyra ur gisslan som Hamas tog den 7 oktober. Enligt Hamas dödades samtidigt tre andra ur gisslan, varav en amerikan, vilket Israel förnekar.

Sydafrika, som anmält Israel till den internationella domstolen ICJ för folkmord, fördömde attacken ”på oskyldiga civila i ett utnämnt säkert område” som ”en av de värsta massakrerna som de israeliska ockupationsstyrkorna genomfört i Gaza”.

”Vi är förfärade över att dessa attacker hyllas av en del för att ha räddat fyra ur den israeliska gisslan, medan hundratals av oskyldiga palestinska civila dödades och skadades”, lyder det i Sydafrikas uttalande. 

Spanien meddelade förra veckan att landet ansluter sig till åtalet mot Israel i ICJ. Samtidigt har Colombias president Gustavo Petro meddelat att det sydamerikanska landet, som är Israels största kolleverantör – med en export som uppgick till cirka 450 miljoner dollar förra året – stoppar leveranserna genom ett presidentdekret.

”Vi avbryter kolexporten till Israel tills folkmordet stoppas”, skrev Petro på X i lördags.

Läkare utan gränser beskriver situationen på sjukhusen runt Nuseirat som en mardröm, med brännskadade barn som skriker efter sina döda föräldrar eller sitter helt tysta chockskadade.

– Absolut ingenting kan rättfärdiga det jag såg idag, säger Karin Huster, på plats vid al-Aqsasjukhuset, i ett utskick från organisationen till TT.

Massakern i Nuseirat skedde bara dagar efter att IDF bombat en FN-skola i samma flyktingläger, i en attack som dödade minst 30 palestinier varav tolv kvinnor och barn. Den följde i sin tur på en massaker mot ett läger för fördrivna Gazabor i Rafah i södra Gaza den 27 maj där minst 45 personer dödades, vilket Netanyahu kallade för ”ett tragiskt misstag”.

Enligt en undersökning New York Times gjort var det USA-tillverkade bomber av typen GBU-39 som Israel använde i ”det tragiska misstaget” den 27 maj. USA har uppmanat Israel till att använda mer av just den typen av bomber, då de ska vara mer precisa än annan ammunition som Israel använder i Gaza.

Säkerhetsrådets uppmaning till Hamas att gå med på vapenvilan kommer också dagen efter att Benny Gantz deklarerat att han lämnar Israels Netanyahu-ledda krigskabinett. Gantz, som tillhörde oppositionen innan han gick in i krigskabinettet, har kritiserat den pressade Netanyahu för att trots åtta månader av krig inte ha lyckats få loss de cirka 120 personer som fortfarande ska hållas som gisslan i Gaza.

Sammanlagt har Israel dödat fler än 37.000 palestinier i Gaza de senaste åtta månaderna, enligt Gazas hälsodepartement. Den verkliga siffran lär dock vara mycket högre, då många kroppar ligger begravda under rasmassor från Israels urskiljningslösa bombanfall.