Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Förlorarna försöker stjäla valet i Ecuador

Efter ett möte mellan tvåan och trean i presidentvalet ska ett stort antal röster räknas om. Anledningen är anklagelser om valfusk från Yaku Perez, presidentkandidaten som målas upp som vänster men som stöds av USA.

Yaku Perez (t.v.) firar USA:s självständighetsdag 2019. Yaku Perez framställs som vänster men har konsekvent tagit ställning för ”mjuka” kupper mot valda vänsterledare i Latinamerika. Vid kuppförsöket mot vänsterpresidenten Rafael Correa i Ecuador 2010 ställde sig Perez också på kuppmakarnas sida.

Utan någon motivering ska rösterna i den folkrika Guayasprovinsen räknas om, samt 50 procent av rösterna i 16 andra provinser, meddelade Ecuadors valmyndighet i lördags.

Det högst ovanliga beskedet kom efter ett möte mellan de två som alldeles i slutet av rösträkningen gjort upp om vem som ska ställas mot Andrés Arauz i den andra valomgången, Guillermo Lasso och Yaku Perez, och den notoriska organisationen OAS (Amerikanska staternas organisation) – som var högst inblandad i statskuppen i Bolivia 2019, då Evo Morales berövades valsegern och tvingades bort från presidentposten.

Ordföranden för Ecuadors valmyndighet, Diana Atamaint, som meddelade att omräkningen ska genomföras, är medlem i samma parti som Yaku Perez, Pachakutik. Det är Perez som, utan bevis, kommit med anklagelser om valfusk och krävt omräkning av rösterna.

I första omgången av presidentvalet i Ecuador förra söndagen vann vänsterkandidaten Andrés Arauz stort, med drygt 32 procent av rösterna. Där bakom blev det väldigt jämnt mellan den öppna högerkandidaten Guillermo Lasso (19,74 procent av rösterna med 99,6 procent av rösterna räknade) och Yaku Perez från Pachakutik (19,38 procent).

Andres Arauz

Andrés Arauz har den förre vänsterpresidenten Rafael Correas stöd. Correa befinner sig i Belgien, efter att Lenin Moreno, hans efterträdare som Correa stödde i presidentvalet 2017, snabbt vände sig mot Correa och slog in på en nyliberal väg, påhejad av Internationella valutafonden och USA. En politik som lett till stora protester i landet och Moreno har blivit så impopulär att han inte ens ställde upp i valet den här gången.

I ett exempel på så kallad lawfare – att genom juridiska manövrar göra sig av med vänsterpolitiker, som bland annat drabbat Lula da Silva och Dilma Rousseff i Brasilien – har Rafael Correa i sin frånvaro dömts till åtta års fängelse i Ecuador för mutbrott, vilket också diskvalificerar honom för att ställa upp i val.

 

Yaku Perez från ursprungsbefolkningspartiet Pachakutik har varit i konflikt med Correa och ”correismen” över kinesiska företags gruvbrytning i landet. Men det är inget konsekvent motstånd mot utländska intressen i landet som Perez företräder. Den profilerade miljökämpen och antiextraktivisten har sagt att han absolut är öppen för ett handelsavtal med USA, som Yaku Perez har goda kontakter med.

När det socialistiska Mas vann valet i Bolivia förra året bjöds flera indianledare från andra länder in till firandet då Luis Arce installerades som president. Men Yaku Perez var inte bjuden, efter att ha stött den USA-stödda kuppregeringen som leddes av Jeanine Añez efter kuppen 2019.

Yaku Perez har också på sin Twitter stött andra ”mjuka kupper” i Latinamerika, genom tidigare nämnda lawfare. I en artikel på The Grayzone skriver Ben Norton om hur Perez twittrat uppskattande om de juridiska attackerna på såväl Dilma Rousseff i Brasilien som Cristina Kirchner i Argentina. Med en tillagd önskan om att Rafael Correa, och Nicolas Maduro i Venezuela, också skulle falla. 

Under de USA-initierade kontrarevolutionära protesterna i Nicaragua 2018 tog Yaku Perez också ställning mot den sandinistiska regeringen.

Enligt Norton finansieras Yaku Perez parti Pachakutik delvis av CIA-anknutna National Endowment for Democracy, NED, och partiets ledare har tränats av NED-filialen National Democratic Institute, NDI.

Norton beskriver Yaku Perez som en USA-imperialismens trojanska häst i Ecuador, som målas upp som mer ”vänster” än correismen och Arauz, men som i verkligheten är en garant för USA:s intressen i landet om han skulle bli president. 

Kanske inte så konstigt då att högerkandidaten, bankiren Guillermo Lasso, lovat att ge sitt stöd till Yaku Perez om han ställs mot Arauz i den andra omgången.