Första spannmålsexporten från krigets Ukraina
I en sällsynt god nyhet från Ukraina gick det första fartyget med spannmål från Odessas hamn i måndags. Samtidigt fortsätter det förödande kriget, liksom informationskriget mellan Kiev och Moskva - som skyller på varandra för det bombade fängelset i Donetsk.
Det var i torsdags kväll som fängelset i Oljonivka strax söder om den ryskkontrollerade staden Donetsk träffades av missiler. Minst 52 ukrainska krigsfångar uppges ha dödats.
Ryssland säger att det var amerikanska HIMARS-robotar som träffade fängelset som ska ha hyst ett hundratal krigsfångar, bland annat från den högerextrema Azovbataljonen och som tagit sin tillflykt till det länge belägrade stålverket Azovstal i Mariupol.
Ukrainas president Zelenskyj kallar istället attacken för ”ett ryskt krigsbrott, ett medvetet massmord på ukrainska krigsfångar”. En linje som EU:s utrikeschef Josep Borrell snabbt anslöt sig till, medan FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar till en grundlig utredning av attacken.
Som med det mesta som rör det förödande kriget i Ukraina är det diametralt olika versioner från regeringarna i Kiev och Moskva. Så också runt det som som är en sällsynt god nyhet från landet, att spannmål äntligen kunnat skeppas ut från hamnen i Odessa, efter att ett avtal slöts för två veckor sedan mellan Ukraina, Ryssland, Turkiet och FN.
Ukraina har skyllt situationen på den ryska militära närvaron i Svarta havet, medan Ryssland lagt skulden på att Ukraina minerat vattnen utanför Odessa. Bara dagen efter att avtalet skrevs under bombade Ryssland också hamnen i Odessa.
Enligt turkisk statsmedia förnekade först Moskva i samtal med Ankara att man haft med attacken att göra, men senare gick Rysslands talesperson för utrikesdepartementet Maria Zacharova ut med att det var ett militärt mål som Ryssland träffat – och att det inte skulle påverka avtalet som garanterar lastfartyg från hamnarna i Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk säker passage genom Svarta havet.
I måndags morse lämnade så fartyget Razoni Odessa med 26.000 ton majs på väg till Libanon. Men fortfarande finns omkring 25 miljoner ton vete och annat spannmål kvar i Ukraina, som annars är en av världens största exportörer av vete efter Ryssland.
FN:s generalsekreterare Guterres sa i ett uttalande att han ”hoppas att det här kommer att vara det första av många kommersiella fartyg som avgår i enlighet med det undertecknade initiativet, och att det kommer att ge välbehövlig stabilitet och lättnad till den globala matsäkerheten”.
Samtidigt fortsätter också repressionen i såväl Ryssland som Ukraina mot dem som inte stämmer in i regeringspropagandan. I Ryssland dömdes förra veckan en representant för det stora kommunistpartiet KPRF till böter för att han – i strid med partilinjen – i maj tagit ställning mot kriget och vädjat till president Putin att avsluta den ”särskilda operationen” i Ukraina.
Leonid Vasjukevitj, som omedelbart blev av med sin plats i regionparlamentet i Primorje i Sibirien, döms för att ha ”misskrediterat Rysslands väpnade styrkor”.
I Ukraina fortsätter samtidigt Zelenskyjs klappjakt på ”förrädare”. Efter att sedan tidigare ha infört undantagstillstånd och suspenderat elva oppositionspartier avskedade Zelenskyj häromveckan också landets säkerhetschef Ivan Bakanov och statsåklagare Iryna Venediktova.
Sammanlagt har fler än 600 utredningar inletts mot påstådda landsförrädare inom den statliga administrationen, och på sistone har även västliga kommentatorer börjat uppmärksamma att Zelenskyj samlat väldigt mycket makt kring sin egen person.
Mitt under brinnande krig blev den tidigare skådespelaren för övrigt också porträtterad tillsammans med sin fru Elena Zelenska i julinumret av modemagasinet Vogue. En bisarr uppvisning i krigets och maktens estetik, där presidentparet upprepar sina böner till västmakterna om ännu mer vapen.
Zelenskyj har också beordrat en obligatorisk evakuering av civila i Donetskregionen. De som inte vill lämna får skriva på en formell vägran. Det sker medan Ukraina istället annonserat en motoffensiv i de södra delarna av landet som Ryssland ockuperat, runt staden Cherson, men utan några framgångar hittills.
Sedan den ryska invasionen i februari har antalet passager över gränsen från Ukraina överstigit tio miljoner, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR. Fler än sex miljoner människor har flytt från Ukraina till något annat land i Europa.