Hoppa till huvudinnehåll

Från Hedenhös till Bernadotte

Tre frågor till Anders-William Berg och Ante Wiklund, killarna bakom Kungpodden – en rolig och annorlunda podd om Sveriges kungahistoria.

Anders-William Berg och Ante Wiklund.
Privat

Vad i helsike är det ni håller på med egentligen?

AW: Vi är på en resa genom historien, och alla som vill är välkomna att hänga med! En resa i poddform från Hedenhös till Bernadotte. 

AWB: Det är väl ett försök att på ett humoristiskt sätt gå igenom Sveriges kungahistoria, och därmed allmänna historia, samtidigt som man faktiskt ska lära sig något

Hur gled ni in på det här?

AW: När jag på fyllan pitchade idén till Anders, som är mycket mer historiskt insatt än jag, så nappade han direkt till min stora förtret. På grund av det måste jag hålla på och läsa massa böcker nu...

AWB: Jag tyckte det lät väldigt kul då jag pluggat en del historia både på universitetet och på fritiden. Äntligen kunde man göra något med sina bortslösade CSN-lån och bokpyramider!

Hur ställer ni er till att giljotinera alla nu levande medlemmar i kungahuset?

AWB: ”En enda adelsmans andetag är frihetens rossling” för att citera Robespierre.

AW: Men om man lyssnar på podden så vet man att vi föredrar roligare sätt att dö som kung. Typ bränna inne sig själv eller drunkna i en tunna med mjöd. Men kungen verkar som en kul prick, så i egenskap av att vara Sveriges enda rojalistiska podcast måste vi säga: Länge leve Konungen!

Kungpodden finns på Soundcloud, Apple Podcasts och Spotify.