Hoppa till huvudinnehåll

Fredsloppsrekord i Göteborg: ”Man känner att det är på gång”

1500 sprang i Sveriges största solidaritetslopp. Dubbelt så många som förra året.

Uppvärmning inför starten.
Artur Szandrowski

Fredsloppet firade 40 år i Göteborg – och med deltagarsiffror som inte synts till sedan kampen mot apartheid i början av 1990-talet. Omkring 1500 slöt upp i Slottsskogen för att springa för Palestina – dubbelt så många som förra året.

– Vi är så nöjda vi kan bli tror jag. Det var så god uppslutning. Det är som du säger, det har inte varit så många sen Nelson Mandelas dagar. Vi är så glada och tacksamma, säger Henrik Källén, ordförande i Proletären FF, som är huvudarrangör till loppet.

– Medaljerna tog slut, nummerlapparna tog slut… men i övrigt funkade allt som planerat och det är vi också glada för. Och det är tack vare alla funktionärer att och alla runt omkring som ställt upp.

En som varit med från första början är Bosse Johansson, pensionerad hamnarbetare från Göteborg. Han har sprungit varenda lopp. I år ger han sig på 5-kilometerssträckan.

– Det är dels för att hålla mig i form. Men framför allt för solidariteten och antiimperialismen. Förr sprang jag för Sydafrika, nu springer jag för Palestina. Men också för Natomotståndet. Det känns angeläget att vara med. Och det är väldigt roligt att det börjar öka igen. Man känner att det är på gång, att det blir större och större. 

Artur Szandrowski / Proletären
Löpning för alla – stora som små.

I år arrangerades Fredsloppet i Växjö för första gången. Det blev så populärt att arrangögerna där bestämde sig för att boka en buss och delta även i Göteborg.

– Fredsloppet är ett bra sätt att visa solidaritet. Det är en hyllning till livet! säger Alia al Najjar från Solidaritetsgruppen för Palestina i Växjö (SPV).

– Det är underbart här, med så mycket folk med olika ursprung. En härlig stämning med musik, politik och idrott. Det ger energi och avlastning. Det är också en stor inspiration inför nästa års Fredslopp i Växjö.

Andra långväga gäster var Run for Palestine Oslo. Ett gäng på omkring 40 personer som vanligtvis löper runt i den norska huvudstaden och ropar slagord.

– Vi började i januari och det har bara växt. Det är många som inte varit aktiva på demonstrationer och så som har hittat sin aktivism i löpningen, berättar Karl Lundén, som varit med från starten i januari.

Karl Lundén bor i Oslo, men är ursprungligen från Göteborg, Tipset om Fredsloppet fick han från en fotbollskompis här i staden. Tipset spred sig och en efter en i gruppen nappade på att åka ner.

– Jag blev lurad hit, säger Nadia Debech från Run for Palestine Oslo, tittar på kompisen Karl Lundén och skrattar.

– Nej, jag skojar. Det är en fin möjlighet att få löpa för Palestina och så har vi hela gemenskapen och solidariteten här. Vi vill organisera ett liknande lopp, så vi är här för att lära oss. Det blir lite längre, kanske ett helt maraton. Men vi gillar er er promenadklass också!

Karl Lundén beskriver Palestinasolidaritetsrörelsen i Norge som stark och synlig. Så erkände till exempel den norska regeringen nyligen Palestina som stat efter påtryckningar från rörelsen.

– Det var bra, men inte tillräckligt. Nu har vi ett tydligt fokus på att få Oljefondet att stoppa sina investeringar i Israel.

Artur Szandrowski / Proletären
Run for Palestine Oslo

Årets överskott från Fredsloppet är i skrivande stund inte färdigställt. Men det ser ut att gå mot rekord även det. Pengarna går oavkortat till Palestinagruppernas arbete i Gaza, samt till att hjälpa ett kubanskt ungdomslag delta i Gothia Cup för första gången.

Samma dag som Fredsloppet slog rekord i Slottsskogen arrangerades loppet för första gången i både Borlänge och Åmål. Omkring 200 personer deltog på dessa orter.

I år har över 2500 personer sprungit Fredsloppet på olika orter runt om i landet och närmare tusen till har besökt loppen eller hjälpt till som funktionärer.

Artur Szandrowski / Proletären
Chile despertó ungdomar Göteborg deltog i promenadklassen. I somras tog föreningen emot ett palestinskt lag i Gothia Cup.

Vinnarsnack

Susana Segovia Mudie, Club atletismo Torremolinos, Spanien

– Det är första gången jag deltar i Fredsloppet. Vi hittade loppet när vi sökte på google, säger Susana Segovia Mudie, vinnare på 10 km för damer, som bor halva året i Sverige, halva i Spanien.

– Det är ett fint ställe att springa på och det var ett bra lopp. Och fred är alltid väldigt viktigt.

Leo Magnusson, Sävedalens AIK

– Jag deltar tillsammans med min bror, vi har sprungit Fredsloppet sedan vi var små. Jag har vunnit seniorloppet tre gånger, och lillebrorsan har vunnit en gång. Så det har blivit lite av en familjetradition, säger Leo Magnusson, vinnare på 10 km för herrar.

– Det är kul att Fredsloppet växer och att det är en sådan folkfest här. Allt som händer i Palestina nu berör och då känns det bra att kunna springa för att en annan värld är möjlig. Jag tycker arrangemanget talar för sig självt.