Grattis Ledin 70!
Proletären säger grattis till den folkkäre artisten och låtskrivaren Tomas Ledin, som fyller 70 år den 25 februari.
Sedan 1970-talets början har den i Östersund födde Sandvikensonen varit en del av den allra folkligaste svenska musiktraditionen: säg den svensk som inte konstaterat att Sommaren är kort eller att Just nu vill jag leva.
Och att opålitliga bankdirektörer har förtjänat de ledinska tjuvnypen i Du kan lita på mej från 1993:
Jag vet vad jag gör,
jag är inte bankdirektör.
Du kan lita på mig,
Ja ja ja du kan lita på mig.
När Tomas Ledin nu fyller 70 vill Proletären påminna om att Ledin också är den ende svenske rock- eller popartisten av rang, om inte den ende överhuvudtaget, som gjort en sång om morden på fem arbetare i Ådalen 1931.
Det var fem som dog den dagen
När kapten Mestertons patrull
öppna' eld för lägre löner
För några ynka örens skull.
Låten Min farfar gick i tåget kom 2014 på albumet Höga Kusten, ett album som prisades med en Grammis i kategorin Årets folkmusik/visa.
Albumet skiljde ut sig i popsverige: det var akustiska gitarrer, fioler, dragspel, banjo och nyckelharpa.
Plattan är berättelser ur Ledins familjealbum, där många av bilderna kommer just från Ådalen där familjens rötter finns. Om hur hans föräldralösa farfar åtta år gammal auktionerades ut till den bonde som krävde minst betalt för att ta emot honom. Hur familjen formades politiskt.
– Farmor var socialdemokrat, med i kvinnoförbundet och sjöng i deras kör. På den tiden fanns det en väl formulerad ideologi – idag är det mer strategi i partipolitiken, konstaterar Tomas Ledin.
Tomas Ledin lade sig till med en hyfsat radikal grunduppfattning under ett år i USA 1969-70, bland annat som svuren motståndare till USA:s krig i Vietnam.
– e värderingar jag tog till mig när jag var 15-25 sitter djupt rotade i mig. Både när det gäller moralfrågor och smak. Det är då ens kompassriktning sätts. Min värdegrund kommer mycket från mina föräldrar och farmor och farfar, men också från året i USA.
Liksom från faster Ingrid som mot alla de odds människor ur arbetarklassen har att kämpa mot, utbildade sig till lärare med en fast förvissning om att det var något bra för samhällsbygget.
– Det var bland det finaste man kunde bli när man kom från arbetarklass på den tiden. Att bli lärare var ett kall. Man skulle utbilda folket, bygga folkhemmet, säger Tomas Ledin i en intervju i Hemmets Journal.
Med det berömda fotot från demonstrationstågets tät framför sig, kan Tomas Ledin peka ut många personer på bilden. Bland barnen som storögt tittar på demonstrationen finns bland andra hans faster Ingrid och pappa Folke.
– Farfar går här i början någonstans. Det kanske är en skröna, men farfar har alltid sagt att den förste mannen som sköts gick i ledet precis framför honom.
Nu fyller Tomas Ledin 70. Och Proletären säger: stort grattis!