Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Grönland i skottlinjen

Utan någon offentlig debatt håller den danska regeringen på att ge USA ökad kontroll över Grönland. Ett agerande som är långt från den officiella strategin för ”ett fredligt och säkert Arktis”, skriver Kommunistisk Partis ordförande Jørgen Pedersen. Texten är tidigare publicerad i Arbejderen.

USA vill utöka sin närvaro i det strategiskt viktiga Arktis.
Kiona Miller/U.S. Navy

Officiellt är Danmarks strategi för Grönland att säkerställa ”ett fredligt och säkert Arktis”. Men denna strategi håller på att uppdateras, skrev Dansk Institut for Internationale Studier i december 2019 i en rapport om stormaktspelet i regionen. Nu faller bladen ett efter ett, och den ”nya” danska strategin blir synlig i all sin ynklighet.

Det började med att USA:s ambassadör i Danmark, Carla Sands, i en krönika i Altinget förklarade att USA skulle förse Grönland med ett ekonomiskt stödpaket i samband med att USA öppnade ett konsulat i Nuuk. Idag är det uppenbart att förhandlingar har genomförts med USA om detta, utan att partierna i Folketinget har informerats. Samtidigt har USA genomfört liknande förhandlingar med Färöarna.

Efter att premiärminister Mette Frederiksen gav Trump ett direkt avslag på att USA kunde köpa Grönland är amerikanerna nu i full gång med att förverkliga plan B. USA utnyttjar det faktum att den danska regeringen för allt i världen kommer att undvika någon som helst konfrontation med Washington.

Aage Christensen
Jørgen Pedersen

För USA är det avgörande inte om man kan köpa Grönland eller ej, utan om huruvida man kan ta kontroll över Grönland och få tillgång till dess enorma naturresurser och använda dess strategiska läge i uppgörelsen med framför allt Ryssland och Kina.

Den välkända fredsforskaren Jan Öberg sa som en kommentar om utvecklingen att USA för fullt håller på att kasta ut danskarna från Grönland, som är utsatt för ”regimskiftespolitik från USA:s sida”.

En ny fas i maktspelet om Grönland pågår. USA lockar de grönländska politikerna med några få miljoner. Och den danska regeringen spelar med. Som pricken över i:et erbjuder den danska regeringen att det amerikanska konsulatet kan få kontor på den danska militärens arktiska kontor i Nuuk. Det är symbolpolitik för hela slanten.

En nära allians mellan USA och Grönland kommer inte att vara ett jämlikt samarbete, USA kommer att hålla i taktpinnen. Grönland har stora ekonomiska utmaningar, men de kommer inte att lösas i fickan på USA.

Grönland får inte bli en bricka i USA:s spel. Om det händer berövar grönländarna sig möjligheten att ha en bra relation med alla regionens parter, inte minst Ryssland. De avskriver sig också möjligheten att själva bestämma om fisken i havet och mineralerna i marken.

Historiens spår borde skrämma beslutsfattarna i både Köpenhamn och Nuuk.

När USA grundade sin bas i Thule blev områdets ursprungliga befolkning tvångsförflyttad. USA har vägrat städa upp efter sig på sina baser på Grönland, även vad gäller radioaktivt avfall.

Enbart städningen utgör ett belopp som är många gånger större än det ”stödpaketet” man nu erbjuder. Och för några år sedan beslutade USA att det inte längre är grönländare som ska stå för underhåll och service på Thulebasen. Istället gavs ordern till ett amerikanskt företag – vilket resulterade i stora förluster för Grönland.

Genom att stödja USA:s planer för Grönland är den danska regeringen i full gång med att överge kampen för ett fredligt och säkert Arktis. Det kommer i ett slag att göra förhållandet till Ryssland och Kina antagonistiskt och det kommer att förstärka fokuset på stormakternas militära upptrappning, när man bjuder in USA direkt i det danska militära högkvarteret för Arktis.

Besluten kommer att få mycket stora konsekvenser. Nu tas de utan nästan någon debatt och på ett oupplyst underlag i skuggan av coronakrisen.

Översättning: Marcus Jönsson. Texten är tidigare publicerad på ledarplats i den danska tidningen Arbejderen.