Hoppa till huvudinnehåll

Högsta hyreshöjningen på 30 år – igen

Hyresförhandlingarna för drygt 320.000 lägenheter är nu klara: det blir höjningar på i snitt fem procent: ”Det är åt helvete”, säger hyresaktivisten Arne Johansson i norra Stockholm.

Stockholmshem är en av tre allmännyttiga bostadsbolag i huvudstaden som vill höja hyrorna. Infälld bild: Arne Johansson.
Montage: Proletären

De boende i en fjärdedel av landets hyreslägenheter har nu fått klart med sina hyreshöjningar: i snitt fem procent.

För de tre stora allmännyttiga bolagen i Stockholm, där Vänsterpartiets bostadsborgarråd Clara Lindblom sitter som ordförande i två, höjdes hyran med 4,76 procent under 2023. Det var den högsta höjningen på 30 år – och det kan det bli även i år.

– Men det är inte riktigt klart hur det blir nu. Frågan har gått till hyresmarknadskommittén för medling, och kommer de inte överens där då bestäms hyresnivån i ett diktat av en skiljeman säger hyresaktivisten Arne Johansson till Proletären.

– Det går inte att acceptera de krav fastighetsägarna ställer. Kravet i förhandlingarna i år måste vara hyresstopp, menar Arne Johansson, sedan många år aktiv i Hyresgästföreningen i stockholmsförorten Husby inom (allmännyttiga) Svenska Bostäders område, och i Norra Järva stadsdelsråd.

– Vi var ju i stadshuset i december och argumenterade med Clara Lindblom och andra bostadspolitiker. Ja, vad ska man säga… de försökte bara värja sig med att kostnadsökningarna är sådana att de måste höja, att räntekostnaderna har skenat.

– Hyresgästföreningen har satt sig själv i en jävla dålig sits genom det trepartsavtal man gått in i med Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Det är bara en räkneövning för att visa hur höga kostnader fastighetsägarna haft. Det avtalet borde HGF säga upp. Sedan har vi den skiljeman som de privata bolagen infört… de flesta privata bolagen går direkt dit, och kan då strunta i vad HGF gör.

När de privata och allmännyttiga bolagens företrädare talar om hur mycket kostnaderna ökat för bolagen, glömmer de gärna bort att kostnaderna, inte minst räntekostnaderna, har skenat också för de boende. En genomsnittlig trea på 70 kvadrat, med en månadshyra på 8.000 kronor, blir enligt de första klara höjningarna runt 400 kronor dyrare från den 1 januari.

– Om hyreshöjningen landar på fem procent, så pekar det mot en 15-procentig hyreshöjning på tre år. En del av de färdiga avtalen är också två-årsavtal… det blir alltså ytterligare en höjning nästa år, konstaterar Arne Johansson.

I Husby, i Norra Järva-området utanför Stockholm, har engagerade aktivister i flera år fört kampen mot hyreshöjningarna. Den 15 februari arrangerar den lokala hyresgästföreningen och Norra Järva stadsdelsråd ett möte med titeln Kris i bostadsfrågan i Folkets Hus-by i Husby centrum.

– Tyvärr har det inträtt ett slags resignation nu. Det är inte jättelätt längre att mobilisera till protestaktioner, men vi får se. Vi har det här mötet inplanerat nu, och kommer att ta upp hur jävla illa bostadspolitiken fungerar. Hela systemet är dysfunktionellt. En samling orimliga ekvationer som bygger på en orimlig bostadspolitik, säger Arne Johansson.

Och Hyresgästföreningen gör lite för att bygga förtroende. Efter skandalerna på flera håll i landet där aktiva kämpar mot hyreshöjningarna har uteslutits, har HGF:s ledning i södra Skåne nu kört över medlemmarna i den 80 personer stora förhandlingsdelegationen i Malmö. Via ett möte över sms, godtog HGF:s ledning ett medlarbud på 5,3 procents höjning. När den stora förhandlingsdelegationen rev upp beslutet klev regionstyrelsen för HGF i södra Skåne in, uppbackad av förbundsstyrelsen i Stockholm, ställde sig på Fastighetsägarnas sida och bekräftade hyreshöjningen på 5,3 procent.

– Ett ruskigt resultat och skrämmande agerat av Hyresgästföreningens ledning, anser Arne Johansson.