Hyresgäst: ”Lindbloms påståenden är rent flum”
Det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder fortsätter renovräkningen på söder i Stockholm. Vänsterpartiets toppolitiker Clara Lindblom är ordförande i bolagets styrelse.
Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V) menar att den renovering i kvarteret Draget på söder som kommer att tvinga bort många hyresgäster från sina hem, inte går att stoppa.
I ett mejl till Proletären skriver Clara Lindblom att hon håller med om ”att det är en bekymmersam situation som oroar många hyresgäster. Projektet inleddes långt före min tid – men vi har pressat på för att renoveringen ska ske mer varsamt och öka hyresgästernas möjligheter att påverka standardhöjande åtgärder. Men det är tyvärr väldigt svårt att göra stora förändringar i ett upprustningsprojekt som gått så pass långt som det här. De måste planeras rätt från början”.
Detta är rent nys, menar hyresgäster som Proletären pratat med. Familjebostäder har inte ens begärt bygglov för renoveringarna. Clara Lindblom menar att ”bygglovsansökan är en väldigt liten del i sammanhanget”.
Bostadsborgarrådet svarar dock inte på Proletärens fråga hur varsam en hyreshöjning på 138 procent är.
Johan Kragsterman är en av de hyresgäster som berörs av renoveringarna. Han får hyran för sin etta på 23 kvadratmeter höjd från 2.447 till 5.700 kronor. En annan hyresgäst som Proletären talat med får hyran för lägenheten på 67 kvadratmeter höjd från 6.499 till 11.600 kronor.
När Clara Lindblom hävdar att ”fastigheten har tyvärr också tillåtits förfalla under väldigt lång tid, vilket gör att den nu har väldigt omfattande upprustningsbehov”, menar Johan Kragsterman att underhållet är eftersatt för att Familjebostäder ska kunna lyxrenovera och ta ut större vinst ur fastigheten.
– Clara Lindblom hävdar att fastigheten är i dåligt skick. Men vad har en 20 centimeters sänkning av innertaket i lägenheterna, en ny stor och onödig ventilationsanläggning som ingen frågar efter, induktionshällar ingen vill ha, rivning av fina platsbyggda skåp och byte mot skåp av tråkig standardtyp och dålig kvalité, flyttning av stammar till yttervägg och digitallås med fastighetens skick att göra?, frågar Johan Kragsterman. Vi har haft hyresgäststyrt underhåll och kunnat välja spis och kyl, målning, tapetsering och så vidare. Många lägenheter har alldeles moderna spisar, kylar, ganska nyligen tapetserat, hyfsat nya golv, badkar och tvättfat.
– Ska allt det rensas ut? Var ligger poängen med det? Anser Clara Lindblom att det är förenligt med Stockholms stads policy om en cirkulär ekonomi? Vi behöver inte en sopanläggning som förfular innergården och vi behöver inte byta trädörrar och träväggar i vinds- och källarförråden mot metallnät.
De flesta av de 178 lägenheterna är mindre ettor. Många pensionerade arbetare bor i kvarteret och många av dem kommer att tvingas bort. Peter Roth, ordförande i hyresgästföreningen Blecktornet/Draget på Södermalm, uppskattar att nio av tio av dem som bor i ensamhushåll måste flytta när hyrorna höjs.
– Det vi behöver är bara normalt underhåll, plus stambyte i princip. Och det är ju inget som någon hyresgäst har motsatt sig, tvärtom är det ju det vi väntat på sedan 2013, säger Johan Kragsterman.
Clara Lindblom skriver till Proletären att ”allmännyttans arbete med upprustningar måste ställas om i grunden – hade Familjebostäder löpande underhållit och renoverat fastigheten hade den aldrig blivit i så dåligt skick som idag och därmed hade en totalupprustning kunnat undvikas!”.
– Det där är rent flum. Clara Lindblom byter fokus från det konkreta ämnet som är renovräkningen i Draget här och nu, till hur en eventuell framtid bör se ut. Det är här och nu det handlar om i kvarteret Draget, det är inget jävla flum om en eventuell framtida politik som vi aldrig kommer att få se i alla fall.